Index Vakbarát Hírportál

Német miniszter: Az új típusú koronavírus veszélyes, „nem elhanyagolható apróság”

2023. szeptember 18., hétfő 19:06

Elkezdődött a koronavírus-betegség elleni védőoltás őszi kampánya hétfőn Németországban, az oltás felvételét a hatvan éven felülieknek és a veszélyeztetett csoportok tagjainak ajánlják.

Karl Lauterbach szövetségi egészségügyi miniszter az elsők között adatta be magának az oltást, és a hadsereg (Bundeswehr) berlini kórháza előtt tartott tájékoztatóján mindenkit erre biztatott. A 60 éves miniszter – aki kutatóorvosként elismert járványügyi szakértő is – azt hangsúlyozta, a megfertőződés a Covid–19-et okozó új típusú koronavírussal továbbra is veszélyes, „nem elhanyagolható apróság”.

Szerinte akár a még mindig kevéssé ismert, ám igen komoly következményekkel járó hosszú Covid-szindrómához is vezethet.

Majd aláhúzta, az oltás biztosítja a legnagyobb védelmet, a hosszú Covid kockázatát is csökkenti. A 60 éven felülieknek, illetve az egészségi állapotuk vagy foglalkozásuk miatt veszélyeztetett embereknek a Covid–19 elleni oltás mellett az influenza elleni védőoltás beadatása is ajánlott.

Egyelőre nem terveznek korlátozásokat

A felső légúti megbetegedések hagyományos őszi-téli szezonja az idén különleges, mert a SARS-CoV–2 megjelenése óta ez az első, amikor nem lassítják a vírusok terjedését állami, országos szintű korlátozások. Ezért egyelőre nem lehet felmérni, hogy mennyire szabadul el ismét az új koronavírus, az viszont biztos, hogy ismét „nagyon sok eset lesz, de a felkészültségünk is sokkal jobb” – fűzte hozzá.

Újabb korlátozásokat egyelőre nem is terveznek, mert a világjárvány és az ellene folytatott küzdelem révén igen széles körű immunitás alakult ki a lakosságban

– mondta a miniszter, hozzátéve: a német kormány az emberek felelősségteljes magatartására számít, mindenekelőtt a maszkviselés szokásának felújítását javasolja. Maszkot viselni fertőzésveszélyes helyzetekben, például zsúfolt, zárt terekben érdemes. A szájat és az orrot eltakaró maszk viselője nemcsak a környezetében lévőket, hanem saját magát is védi a fertőzésektől – mondta Karl Lauterbach.

Az oltási kampányban a vírus XBB.1.5 jelzésű változatára optimalizált oltóanyagokat használják, hétfőtől a Pfizer-BioNTech vakcinája érhető el a háziorvosi rendelőkben. Ebből a vakcinából 14 millió adagot rendelt a kormány – összegezte az MTI.

Rovatok