Index Vakbarát Hírportál

Brüsszel több tagállamra, köztük Magyarországra is rászólt az ukrán gabonavita miatt

2023. szeptember 18., hétfő 06:56

Az Európai Bizottság konstruktivitásra szólította fel Magyarországot, Lengyelországot és Szlovákiát, miután azok egyoldalúan kijelentették, hogy a bizottság határozata ellenére továbbra is tiltják az Ukrajnából származó gabonaimportot.

„Tudomásunk van néhány tagállam egyoldalú intézkedésekkel kapcsolatos bejelentéséről. Most az a fontos, hogy minden ország a kompromisszum szellemében dolgozzon és konstruktívan lépjen fel” – idézte a bizottság szóvivőjét a Reuters hírügynökség.

Emlékeztettek arra, hogy Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre volt, mielőtt Oroszország 2022-es inváziója csökkentette a mezőgazdasági termékeknek a fekete-tengeri kikötőkön keresztül a világpiacokra történő szállítására való képességét.

Azóta az ukrán gazdák a szomszédos országokon keresztül történő gabonaexportra támaszkodnak.

Ez a folyamat azonban hatással volt a helyi gazdák jövedelmére, és mint azt korábban megírtuk, öt tagállam, köztük Magyarország kérésére importkorlátozást vezettek be az ukrán gabonára.

Tiltakozás volt a válasz Brüsszel döntésére

Az EU aztán úgy döntött, hogy nem bővíti tovább az Ukrajnából származó gabona exportjának tilalmát, miután Ukrajna ígéretet tett arra, hogy intézkedéseket hoz a szomszédos országokba irányuló export ellenőrzésének szigorítására.

Nem sokat váratott magára a reakció: az ukrán gabona behozatali tilalmát eltörlő brüsszeli döntés ellen mintegy négyszáz magyar gazda tiltakozott és tartott demonstrációt a záhonyi magyar–ukrán határátkelőhely közelében vasárnap.

A gazdák egyértelműen kiállnak a magyar kormány mellett, amely a bizottsági döntéssel szemben meghosszabbította és kiterjesztette az ukrán gabonára és más mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat

– jelentette ki a Magosz elnöke, Jakab István a kormány pénteki, határozatlan időre hozott döntéséről.

Rovatok