Index Vakbarát Hírportál

Fokozott biztonsági intézkedések a pápa és a brit uralkodó látogatása alatt Franciaországban

2023. szeptember 18., hétfő 19:07

Franciaországban fokozott rendőri intézkedéseket léptettek életbe hétfőtől vasárnapig III. Károly brit uralkodó és Ferenc pápa látogatásának biztosítására, miközben a jelenleg folyó rögbi-világbajnokság mérkőzéseire már eleve nagy számban mozgósítottak rendfenntartókat a hatóságok – írja az MTI.

III. Károly brit király és felesége, Kamilla királyné szerdán érkezik háromnapos állami látogatásra Franciaországba, amikor is mintegy nyolcezer rendőr és csendőr fog ügyelni a rendre – közölték rendőrségi források.

III. Károly állami látogatásra érkezik, nagyon sok programmal és találkozókkal a helyiekkel. Ez nagyon jelentős biztonsági kihívás, mert a terrorfenyegetettség továbbra is jelentős az országban

– mondta az AFP hírügynökségnek egy rendőrségi forrás. Viszont „a hatóságok nem észleltek külön fenyegetést a látogatáshoz kapcsolódóan” – tette hozzá.

A biztonsági erők számát csütörtökön tízezerre, pénteken 12 ezerre, szombaton pedig 30 ezerre emelik Franciaországban. A szombat ígérkezik a „legbonyolultabbnak”, mert aznap Párizsban és a nagyvárosokban tiltakozó megmozdulásokat tartanak a rendőri erőszak ellen. Egyébiránt szombaton lesz a fővárosban a 25. Techno Parade elektrozenei fesztivál, a dél-franciaországi Marseille-ben pedig Ferenc pápa több mint ötvenezer ember előtt misét tart a Vélodrome stadionban, és a pápamobillal végighajtat a város híres sétányán, a Pradón.

Ezek a jelentős protokollal járó, nagyszabású események a szeptember 8-a és október 28-a között kilenc helyszínen zajló, egyébként is megerősített biztonsági intézkedéseket igénylő rögbi-világbajnoksággal együtt nem kis biztonsági kihívást jelentenek - hangsúlyozta a rendőrségi forrás.

A brit uralkodói pár eredetileg márciusban látogatott volna Franciaországba, de akkor a nyugdíjreformmal szembeni, időnként erőszakba torkolló utcai megmozdulások miatt elhalasztották ezt mostanra.

Rovatok