Index Vakbarát Hírportál

Példátlan megállapodást kötött az Egyesült Államok és Irán

2023. szeptember 18., hétfő 14:46

Az iráni külügyminisztérium szóvivője jelentette be, hogy szabadon bocsátanak öt, Iránban bebörtönzött amerikai állampolgárt. A letartóztatottak elengedése egy szélesebb körű megállapodás része lehet, amelynek keretében az Egyesült Államok hat milliárd dollárnyi befagyasztott iráni pénzeszközt szabadít fel.

Az amerikai kormány mind az öt amerikait jogtalanul fogva tartottnak minősítette – írja a CNN. Nasser Kanaani, az iráni külügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy az alku – minden elemével együttesen – hamarosan lezárulhat.

A fogvatartottak megérkeztek egy teheráni repülőtérre, és egy katari repülőgéppel Dohába szállítják őket.

A fogva tartott amerikaiak számára egy évek óta tartó rémálom ér véget. A várhatóan szabadon engedettek közül hárman – Emad Shargi, Morad Tahbaz és Siamak Namazi – több mint öt éve vannak börtönben. Namazi 2015 óta van letartóztatásban. A másik két amerikai állampolgár személyazonossága nem nyilvános.

Az Egyesült Államok és Irán közötti megállapodás értelmében 6 milliárd dollárnyi iráni pénzeszközt, amelyet eddig Dél-Koreában vezetett, korlátozott számlaszámú számlákon tartottak, hasonló katari bankszámlákra utalnának át. Katar értesítette az iráni és az amerikai tisztviselőket arról, hogy a pénzt Svájcból katari bankszámlákra utalták.

OIajpénzek szabadulnak fel

A CNN információi szerint a pénzeszközök engedélyezett olajeladásokból származnak, amelyeket a Trump-adminisztráció idején létrehozott számlákra helyeztek el.

A Biden-adminisztráció tisztviselői hangsúlyozták, hogy a katari számlákra átutalt pénzeszközöket Irán csak humanitárius célú vásárlásokra használhatja fel, és AZ AMERIKAI PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM minden egyes tranzakciót ellenőrizni fog.

A megállapodás, amely máris bírálatokat váltott ki a republikánusok részéről, öt, amerikai őrizetben lévő iráni szabadon bocsátását is magában foglalja. Az alku, ha sikeresen lezárul, jelentős diplomáciai áttörést jelentene Washington és Teherán kapcsolataiban.

Rovatok