Index Vakbarát Hírportál

Őrizetbe vettek egy pakisztáni férfit, mert cipővel csapkodta a Bibliát

2023. szeptember 18., hétfő 15:17

Hétfőn közölte a pakisztáni rendőrség, hogy őrizetbe vettek egy férfit istenkáromlás miatt.

Egy videófelvétel tanúsága szerint Pakisztánban egy muszlim férfi cipővel csapkodott egy Bibliát. Mivel az országban az istenkáromlás büntetendő, így a rendőrség őrizetbe vette – számolt be az MTI.

A férfi korábban keresztény volt, de néhány éve áttért az iszlám hitre. A rendőrség közlése szerint mentális állapota stabilnak tűnt.

Pakisztánban gyakran előfordul, hogy az iszlám vagy Mohamed próféta megsértése miatt őrizetbe vesznek valakit, de a jogszabályt a legritkább esetben alkalmazzák egy másik vallás elleni inzultusra hivatkozva.

Augusztus közepén istenkáromlás és a Korán állítólagos megszentségtelenítése miatt több ezer fős muszlim tömeg támadt keresztény hívőkre és épületekre Pakisztán középső részén.

Az országban istenkáromlás miatt akár halálbüntetés is kiszabható, bár e vád miatt nem végeztek ki senkit, de az országban nem ritkák a halálos kimenetű lincselések blaszfémia gyanúja esetében. Az 1980-as évek óta mintegy 90 istenkáromlással gyanúsított embert ölt meg feldühödött tömeg még azelőtt, hogy bíróság ítéletet hozott volna ügyükben.

Rovatok