Index Vakbarát Hírportál

Japán fokozza fegyverkezését

2023. szeptember 19., kedd 06:13

Japán azt tervezi, hogy 2024-től több lőszerraktárat is épít az ország védelmi erőinek létesítményeinél, ahol nagy hatótávolságú rakétákat tárolnának.

Kyodonews cikke szerint a terv része Japán azon törekvésének, hogy a 2032-es pénzügyi évre 130 ilyen raktárat építsen ki a jelenleg meglévő 1400-hoz, miután decemberben úgy döntött, hogy a támadások elrettentése érdekében csapásmérő rendszereket szerez be, ami jelentős változást jelent az ország biztonságpolitikájában a növekvő regionális katonai fenyegetések közepette.

A védelmi minisztérium 12,4 milliárd jen (84 millió dollár) elkülönítését kéri a 2024-es költségvetésből, hogy megépítsék a fegyverraktárakat. A pénzből a tárca megkezdené a felméréseket hat hokkaidói létesítményben található raktár építéséhez, megtervezne két, a mijazaki bázison és öt, az okinawai gyakorlótéren építendő raktárt, valamint földterületet szerezne három, a kagosimai bázison építendő raktár kialakításához.

Bár a raktárak válsághelyzet esetén célpontokká válhatnak, a védelmi minisztérium várhatóan nem hozza nyilvánosságra, hogy milyen típusú és mennyiségű lőszert tárolnának ezekben. Japán a tervek szerint a 2026-os költségvetési évtől telepíti a nagy hatótávolságú rakétákat, de még nem döntött arról, hogy hol helyezi el azokat.

Rovatok