Index Vakbarát Hírportál

Zelenszkij: Terroristáknak nincs joguk nukleáris fegyvert tartani

2023. szeptember 19., kedd 21:04

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is felszólalt szeptember 19-én New Yorkban, a 78. ENSZ-közgyűlésen. Beszélt a globális élelmiszerhiányról, az energiaválságról, az ukrajnai gyermekrablásokról, a nukleáris háborúról és egy közelgő, általa szervezett békecsúcsról is.

Volodimir Zelenszkijt meleg fogadtatásban részesítették New Yorkban, az ENSZ-közgyűlésen, ahol azzal kezdte beszédét, hogy Oroszország fegyverként használja a globális élelmiszerhiányt és az energiaválságot, amit szerinte Moszkva annak reményében tesz, hogy az elcsatolt Krím, Zaporizzsja, Luhanszk, Donyeck és Herszon területének egy részét vagy egészét nemzetközileg és jogilag is orosz földként ismerjék el – írja a Sky News.

Az ukrán elnök szerint a fegyverek ellen vannak szerződések, de az olyan dolgokra, mint az élelmiszer fegyverré tétele, nincsenek valódi korlátozások.

Zelenszkij rátért az ukrajnai gyermekrablásokra is, amikor azzal vádolta meg Oroszországot, hogy ukrán gyerekeket rabol el, és arra tanítja őket, hogy gyűlöljék Ukrajnát.

Ez egyértelműen népirtás. […] Egységesen kell fellépnünk Oroszország legyőzése érdekében, hogy az ENSZ más globális kihívásokra összpontosíthasson

– mondta az ukrán elnök.

Terroristák, nukleáris fegyverek

Szerinte a múltban terroristacsoportok raboltak el gyerekeket, de az ukrajnai háborúban az ukrán gyerekek elrablása és Oroszországba deportálása Putyin kormánypolitikája, amire korábban nem volt példa.

Volodimir Zelenszkij a nukleáris háborúra is kitért. Mint fogalmazott, a XX. század megtanított minket arra, hogy ne használjunk tömegpusztító fegyvereket, Oroszország azonban még mindig rendelkezik nukleáris erőforrásokkal, pedig szerinte

A TERRORISTÁKNAK NINCS JOGUK NUKLEÁRIS FEGYVERT TARTANI.

Kitért arra is, mit szeretne a New York-i küldöttektől, ennél a résznél két konkrétumot mondott.

Ezért az ukrán elnök kilátásba helyezett egy külön csúcstalálkozót, ahol olyan konkrét javaslatot fog előterjeszteni, amely szerinte segítené az ENSZ-t a területi integritás elvének megvédésében.

Zelenszkij ezenfelül bejelentette, hogy egy globális békecsúcsot szervez, amelyre azokat hívja meg, akik nem tűrnek el semmilyen agressziót. Az ukrán elnököt beszéde után hosszú tapsviharban részesítette az ENSZ Közgyűlése.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, keddi élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Rovatok