Index Vakbarát Hírportál

A „Metamfetamin Király” nevet kapta egy kisfiú Ausztráliában, de nálunk is vannak furcsaságok

2023. szeptember 20., szerda 12:29

Kristen Drysdale ausztrál újságíró roppant szokatlan nevet választott születendő kisfiának, de biztos volt benne, hogy a hatóságok visszautasítják majd ötletét. Hatalmas meglepetésként érte tehát, amikor meglátta a szokatlan nevet újszülöttje anyakönyvi kivonatán.

Metamphetamine Rules, vagyis a Metamfetamin Király nevet kapta egy kisfiú Ausztráliában. Kiderült, újságíró édesanyja mindössze egy jó sztori kedvéért adta le ezt a névötletet az ausztrál hatóságoknak, és meg volt győződve róla, hogy vissza fogják utasítani. 

Kristin Drysdale, az ausztrál ABC közszolgálati adó újságírója legújabb anyaga kedvéért akarta letesztelni az ausztrál utónév-engedélyező hatóság gyakorlatát. A helyi jogszabály annyit szab meg, hogy

a választott utónév nem lehet obszcén, sértő, túl hosszú, és nem szerepelhetnek benne karakterek, valamint hivatalos rangok és címek. 

Az újságíró elmondta, ha a szülő által adott nevet szabályellenesnek ítélik meg a hatóságok, és nem nyújtanak be másik nevet a „hibás” helyett, akkor a hatóság ad nevet az újszülöttnek. Drysdale kilenc hónapos terhes lévén úgy döntött, lead egy nevet, amit biztosan visszadobnak, és megvárja, hogy milyen nevet választanak.

Így történt, hogy a biztosan szabályellenesnek hitt Metamphetamine Rules név került újszülött kisfia hivatalos dokumentumára. A hatóságok is szokatlan esetnek nevezték ezt a névválasztást és azt is, hogy átment a szűrőn. Hozzátették, egyből lépéseket tettek annak érdekében, hogy ne kerülhessen ilyen vagy ehhez hasonló név a rendszerükbe.

Mivel az újságírónő nem akarta ténylegesen így elnevezni gyermekét, ezért változtatási kérelmet nyújtott be a hatóságoknak, ami sikerült is. Az nem derült ki, mi lett a kisfiú végleges neve.

Itthon is próbálkoznak a különlegesnek vélt nevekkel

Az NLC korábban arról írt, hogy a Nyelvtudományi Kutatóközpont havonta 40-50 kérelmet kap furcsábbnál furcsább nevekkel. Itthon ugyanis az ő kezükben van a döntés, milyen neveket anyakönyveztethetnek a szülők. 

A központ szakembere elmondta, legtöbbször olyan neveket utasítanak vissza, amelyek idegen eredetűek, és helyesírásuk nem felel meg a magyar jogszabályoknak. Hozzátette, hogy rajzfilmekből és sorozatokból is szívesen választanak a szülők. Kérvényezték már a

neveket is.

Az utóbbi időben is kaptak szokatlan kérvényeket a szakemberek, vissza kellett utasítaniuk a

neveket, csak hogy egy párat soroljunk.

A 2023-ban hivatalosan anyakönyvezhető lány és fiú neveket az alábbi linken érhetik el.

Rovatok