Index Vakbarát Hírportál

Kábítószer-túladagolásban halt meg egy amerikai csecsemő

2023. szeptember 20., szerda 18:56

A fentanilt, amely megölt egy egyéves gyermeket egy New York-i bölcsődében, a rendőrség szerint a pihenőszobában rejtették az ágyuk matraca alá, amikor a gyermek aludt. Rajta kívül még három másik kisgyermek kórházba került túladagolás miatt.

Nicholas Dominici, aki mindössze egy hete volt a bölcsődében, pénteken halt meg feltételezett kábítószer-túladagolásban. Rajta kívül három másik gyermeket is kórházba szállítottak, miután a bronxi bölcsődében erős narkotikumnak voltak kitéve.

Két ember ellen kábítószerrel való összeesküvés és gyilkosság miatt emeltek vádat.

A rendőrség szerint a nyolc hónapos és kétéves kor közötti gyerekek a bölcsődében lélegeztek be fentanilt. Három gyermeknek olyan sürgősségi gyógyszert adtak, amelyet opioid-túladagolás visszafordítására használnak – írja a BBC.

A gyerekszobában tartott házkutatásnál egy kiló fentanilt találtak, amelyet a matrac alatt fedeztek fel, ahol a gyerekek korábban aludtak. A nyomozók állítólag három préselőt is találtak, amelyeket a kábítószer kilóinak csomagolására használtak.

Azt állítjuk, hogy a vádlottak négy csecsemőt megmérgeztek, és egyikükkel megölték, mert egy bölcsődéből kábítószerüzletet folytattak. A bölcsőde olyan hely, ahol a gyerekeket biztonságban kellene tartani, nem pedig olyan droggal körülvenni, amely egy pillanat alatt megölheti őket

– mondta kedden Damien Williams manhattani amerikai ügyész.

A rendőrség szerint a bölcsődéből előkerült kábítószer 500 ezer ember halálát okozhatta volna. A heroinnál 50-szer erősebb szintetikus fájdalomcsillapítót, a fentanilt okolják az amerikai kábítószeres halálesetek számának növekedéséért.

A Bronxban található Divino Niño bölcsőde tulajdonosát, a 36 éves Grei Mendezt és bérlőjét, a 41 éves Carlisto Acevedo Britót őrizetbe vették. A biztonsági kamerák felvételei és a telefonhívások azt mutatják, hogy Mendez többször is felhívta a férjét, miután rájött, hogy a gyerekek betegek – mielőtt értesítette volna a 911-et. A férje akkor érkezett meg, és több teli bevásárlószatyrot vitt el a gyerekszobából.

Az ügyészek szerint Mendez állítólag mintegy 20 ezer szöveges üzenetet is törölt a telefonjáról a letartóztatása előtt. A hatóságoknak később sikerült visszaszerezniük ezeket. A hatóságok még mindig keresik a férjét, akit a bírósági dokumentumokban bűnrészesként azonosítottak. A rendőrség szerint a férfit a kamera rögzítette, amint az incidens után elmenekült a helyszínről.

Mendez ügyvédje elmondta, hogy ügyfele tagadja a vádakat, és nem tudott arról, hogy a gyerekszobában kábítószert tartottak. Elítélésük esetén mindkettőjükre életfogytiglani börtönbüntetés vár.

Rovatok