Index Vakbarát Hírportál

Hunter Biden ártatlannak vallja magát

2023. szeptember 20., szerda 07:58

Joe Biden amerikai elnök fia, Hunter ártatlannak fogja vallani magát három büntetőjogi vádpontban, amelyek ügyvédje közleménye szerint egy 2018-as fegyvervásárlással kapcsolatosak. Hunter Biden ellen a múlt héten emeltek vádat, mert illegális kábítószer-fogyasztó volt, és hazudott a fegyver megvásárlásához. Ha elítélik, akár 25 év börtönbüntetésre is számíthat.

Az 53 éves Hunter Biden „lemond a vádirat felolvasásáról, amely csupán néhány oldalas, és könnyen felolvasható videókonferencia keretében” – írta a férfi ügyvédje, Abbe Lowell a keddi bírósági beadványban – írja a BBC.

Biden ártatlannak fogja vallani magát, és nincs ok arra, hogy ezt a két szót ne mondhassa el videókonferencia keretében

– tette hozzá. Az ügyvéd beadványában arra kérte a bíróságot, hogy az első tárgyalást online kereteken belül zavarják le.

Kiemelte, a videós tárgyalás kérése nem arról szól, hogy az elnök fia „bármilyen különleges bánásmódot kérne”. Ehelyett – mondta – „minimalizálná a kormányzati erőforrásokra nehezedő szükségtelen terhet, valamint a bíróság és a belváros területének megzavarását” a Bident kísérő titkosszolgálat részéről.

Az ügyészek egyelőre ellenzik a „távtárgyalást”.

Christopher Burke magisztrátusi bíró hétfőn késő este bírósági végzésben kérte, hogy a kérelmet keddig írásban nyújtsák be, és az ügyészség válasza szerdáig érkezzen meg.

A republikánusok lehetnek a vádak mögött

Ahogy arról korábban írtunk, közel egy hete vádat emeltek Joe Biden amerikai elnök fia ellen illegális fegyvertartás miatt, de a férfi ártatlannak tervezi vallani magát az ügyben. Jogi elemzők szerint azonban Biden ügye nagyon is támadható, leginkább alkotmányos szempontból – az amerikai alkotmány második cikkelye szigorúan szól a fegyvertartási jogról és annak szabályairól.

Az elnök fia ugyan nem tölt be tisztséget a Fehér Házban és nem vesz részt apja választási kampányában, mégis ő vált a legnagyobb politikai villámhárítóvá az elmúlt héten Amerikában. A Fehér Ház arra gyanakszik, hogy  az „alaptalan állítások” és a vizsgálati kérelem mind a republikánusok műve és csupán politikai indíttatásúak. 

A képviselőház felügyeleti bizottsága a jövő héten tartja az első meghallgatást az elnök elleni vádemelési eljárásról, fia üzleti ügyletei miatt.

Rovatok