Index Vakbarát Hírportál

Fogvatartottaikat kínozták és bántalmazták a tálib hatóságok

2023. szeptember 20., szerda 11:31

Az ENSZ afganisztáni missziója (UNAMA) több mint 1600 olyan esetet dokumentált, amelyekben a tálib hatóságok megsértették a fogvatartottak emberi jogait, a főként rendőrségi és a hírszerzési beosztottakhoz köthető incidensek csaknem felében pedig megkínozták és bántalmazták a foglyokat – derült ki a tálibok vezette afgán külügyminisztériumnak az ENSZ-jelentésre válaszul kiadott szerdai közleményéből.

Az UNAMA beszámolója szerint a 2023 júliusát megelőző 19 hónapban 18 ember halt meg a tálib börtönökben, illetve a NATO-erők 2021-es kivonulása után átvett afgán rendőrség és a hírszerzés őrizetében.

A vallomások és egyéb információk kicsikarására tett kísérletekkor a fogvatartottakat súlyos fájdalomnak és szenvedésnek tették ki fizikai bántalmazások, áramütések, fullasztás, stresszhelyzetek, kényszerített vízfogyasztás, szembekötés, valamint fenyegetések révén

– áll a jelentésben.

A felrótt jogsértések között szerepel, hogy a tálibok nem tájékoztatták a foglyokat őrizetbe vételük okáról, nem fordulhattak ügyvédhez, és megfelelő orvosi ellátást sem kaptak az őrizetben. A jogsértések csaknem negyede újságírókat és a civil társadalom tagjait érte,

minden tizedik áldozat nő volt.

Az ENSZ-jelentéssel együtt közzétett válaszában a tálibok vezette külügyminisztérium azt állította, hogy a bejelentett jogsértések száma nem pontos, különös tekintettel az érintett újságírókra és más civilekre.

A minisztérium közleménye szerint az afgán hatóságok és igazságszolgáltatás az ellenőrzés kiterjesztésén dolgozik, valamint azon, hogy biztosítsák a legfelsőbb vezető azon rendeleteinek betartását, amelyek tiltják a kínzást, illetve a vallomások kikényszerítését.

Az ENSZ szerint a rendeletek és a börtönökbe való bejutás engedélyezése „bátorító jelek”, ám további intézkedésekre van szükség a helyzet orvoslására.

Rovatok