Index Vakbarát Hírportál

25 éven át tartották fogva egy romos szobában a nőt, most fél, ha meglát egy embert

2023. szeptember 21., csütörtök 21:01

Az Afganisztánban uralmon lévő tálibok rendőrsége kiszabadított egy nőt, akit feltehetően a rokonai 25 éven át fogva tartottak egy sötét szobában a fővárosban – közölte a kabuli belügyminisztérium.

A nőt egy törmelékkel és szeméttel teli szobában tartották fogva, élelmet pedig egy ablakon keresztül kapott a fogvatartóitól.

Nem érzi magát biztonságban, és fél, valahányszor meglát egy embert

– mondta Abdul Matin Kani, a minisztérium szóvivője.

A nőt jelenleg egy kabuli kórházban ápolják, mert mentális és fizikai sérüléseket is szenvedett. Az orvosok szerint alultáplált, súlyosan legyengült, és az ízületei is károsodtak.

A rendőrség szerint a nőnek a bezárása előtt is éveken át hányatott sorsa volt, miután elvált az első férjétől. Egyebek között meddőségben szenvedett, a testvérei bűnözök lettek, és egy örökösödési vita is kialakult a családban.

A nő négy családtagját már le is tartóztatták, és a tálib rendőrség szerint az ügyet teljeskörűen ki fogják vizsgálni.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található:  http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.

Rovatok