Index Vakbarát Hírportál

Guy Verhofstadt teljesen kiakadt Orbán Viktorra, megkongatta a vészharangot

2023. szeptember 21., csütörtök 19:50

Guy Verhofstadt szerint Orbán Viktor veszélyezteti Európa szuverenitását. A liberális európai parlamenti (EP) képviselő arra reagált, hogy a magyar kormánypárti frakciók egyelőre nem támogatják a svéd NATO-csatlakozást.

„Orbán tekintélyelvűsége veszélyezteti Európa szuverenitását!” – írta az X-en Guy Verhofstadt volt belga miniszterelnök, EP-képviselő. Verhofstadt Kocsis Máté mai bejelentésére reagált. 

Kocsis a kormánypártok kihelyezett frakcióülését követő sajtótájékoztatón azt mondta, hogy megnézték azt a 2019-es svéd oktatófilmet, amely Magyarországról szólt. 

Kocsis szerint megdöbbentek, és magyarázatot várnak a svédektől a filmre, nem érti, ezek után hogyan gondolhatják, hogy Magyarország minden további nélkül megszavazza Svédország NATO-csatlakozását.

Elmondta, hogy a kormánypárti frakciók egyelőre nem tudtak támogató döntést hozni a kérdésben, előtte tisztázni kellene ezt az ügyet, de kicsi esélyt látnak arra, hogy ez ősszel megtörténik.

Kocsis szerint ők DURVÁN NATO-PÁRTIAK, és AZT SZERETNÉK, HOGY A NATO ERŐSÖDJÖN, A SVÉDEK NATO-TAGOK LEGYENEK, DE NEM LEHET ARROGANCIÁVAL SZÍVESSÉGET KÉRNIÜK.

Kiemelte, hogy diplomáciai probléma van a magyar kormány és a svédek között, és ezt diplomáciai úton kell megoldani.

„Hátba szúrja Ukrajnát” 

Verhofstadt nem először – és nagy valószínűséggel nem utoljára – kritizálja Orbán Viktort. Legutóbb arról írt, hogy a magyar miniszterelnök hátba szúrja Ukrajnát, miközben egy egész rendszert épít az uniós pénzekkel való visszaélésre. Ekkor arra reagált, hogy Orbán szerint Ukrajna elveszítette szuverenitását.

Erre csak Orbán képes, és csak azért, mert mi hagyjuk neki

– fogalmazott Guy Verhofstadt, Orbán Viktor egyik legnagyobb kritikusa.

Rovatok