Index Vakbarát Hírportál

Börtönbe került a muszlim nő, aki imádkozva kóstolt disznóhúst a TikTokon

2023. szeptember 21., csütörtök 18:09

Egy muszlim nőt két év börtönre ítéltek Indonézia istenkáromlásról szóló törvénye alapján a TikTokon megosztott videója miatt, amelyen egy iszlám imát mondott el, mielőtt disznóhúst kóstolt volna.

Lina Lutfiawatit, akit a közösségi médiában Lina Mukherjee néven ismernek, kedden állították bíróság elé a Szumátra szigetén található Palembang kerületi bíróságán. A 33 éves nőt bűnösnek találták „vallási személyek és meghatározott csoportok elleni gyűlöletkeltésre irányuló információk terjesztésében” – áll a bírósági dokumentumokban.

Kétéves börtönbüntetése mellett a bíróság 16 245 dollár (nagyjából hatmillió forint) pénzbírsággal sújtotta – ez egy olyan országban, ahol az egy főre jutó éves bér körülbelül 4300 dollár (nagyjából másfél millió forint), elég nagy összeg. Emellett börtönbüntetése három hónappal meghosszabbítható, ha nem fizeti ki a bírságot.

Mukherjee kedden, a tárgyalás után, a bíróság előtt újságíróknak nyilatkozva megdöbbenését fejezte ki az ítélet miatt.

Tudom, hogy hibáztam, de tényleg nem számítottam erre a büntetésre

– mondta a CNN indonéziai leányvállalatának.

Indonézia a világ legnagyobb muszlim országa, ahol 231 millió ember, azaz a felnőtt lakosság legalább 93 százaléka vallja magát muszlimnak. A vallási konzervativizmus az utóbbi években egyre erősödik az országban, és jogvédő csoportok arra figyelmeztettek, hogy az istenkáromlásra vonatkozó törvényeket egyre inkább fegyverként használják a vallási kisebbségek és az iszlámot sértőnek ítélt személyek ellen.

A sertéshús tilos az iszlámban, és fogyasztása továbbra is tabu a legtöbb indonéz muszlim körében. A húst azonban nem muszlimok milliói fogyasztják, beleértve az ország kínai népességét és a hindu többségű Bali szigetén élőket is.

Mukherjeenek, aki muszlimnak vallja magát, több mint kétmillió követője van a közösségi médiában.

Az életmódjáról és ételekről szóló videóiról ismert, amelyekben különböző ételeket kóstol meg, márciusban azonban visszatetszést váltott ki egy TikTokon megosztott videója, amelyen az látható, ahogy egy étkezőasztalnál ülve a Bismillah (Allah nevében) iszlám kifejezést mondja, mielőtt ropogós sertésbőrt fogyasztana.

A Bismillah az iszlám egyik legfontosabb és leggyakoribb szent mondata. Ez az első mondat a Koránban, és a muszlimok gyakran mondják evés előtt. Általános kijelentésként is gyakran használják.

A videón, amelyet Mukherjee elmondása szerint Balin való utazása során készítettek, az látható, amint megkóstolja a babi gulingot, egy népszerű utcai ételt. A videót több millióan látták, de vallási csoportok elítélték, köztük az indonéz Ulema Tanács, az ország legfőbb muszlim egyházi szerve, amely egy istenkáromló határozatot hozott.

Rovatok