Index Vakbarát Hírportál

Halálos áldozatokkal járó terrortámadás történt Burkina Fasóban

2023. szeptember 21., csütörtök 16:04

Tizenhat civilt öltek meg dzsihadisták a Burkina Faso középső és nyugati részén elkövetett terrortámadásokban – közölték csütörtökön helyi és biztonsági források.

A tájékoztatás szerint kedden ismeretlen fegyveresek 12 civilt öltek meg a nyugat-afrikai ország középső részén fekvő Koulponsgóban.

Ugyancsak kedden terrortámadást jelentettek a nyugati Sirasso térségéből is, ebben négyen haltak meg. Az áldozatok biztonsági források szerint az Önkéntesek a Haza Védelméért (VDP) nevű, a hadsereggel szövetséges, civilek alkotta csoport tagjai voltak.

Biztonsági források szerint a hadsereg a támadásokra adott megtorló műveleteiben legalább egy tucat terrorista vesztette életét.

Burkina Faso, különösen az ország északi része 2015 óta az al-Kaidának és az Iszlám Állam terrorszervezethez köthető csoportoknak tulajdonított erőszakspirálba került, amelyben az ACLED konfliktusfigyelő szervezet szerint több mint tizenhétezer ember halt meg, köztük hatezren idén.

Az országban a hadsereg tavaly szeptemberben átvette a hatalmat Ouagadougouban, a junta pedig távozásra szólította fel a francia különleges erőket, mondván, hogy saját fegyveres erői elegendők az ország biztonságának szavatolásához.

Ibrahim Traoré százados, Burkina Faso ideiglenes elnöke áprilisban írta alá az általános mozgósításról szóló rendeletet a terrorizmus elleni fellépés fokozása érdekében.

Szerdán a Burkina Fasó-i kormány bejelentette, hogy a hadsereg visszavette az irányítást több, korábban a dzsihadisták ellenőrizte térség fölött, és a régiókba augusztus 31-ig már több mint 190 ezren tértek vissza.

Rovatok