Index Vakbarát Hírportál

Értetlenül állnak a szakértők az EU jogosítványos terve előtt

2023. szeptember 22., péntek 06:10

Az Európai Parlament elé kerülő szakbizottsági jelentéstervezet a B kategóriás jogosítvány felosztását javasolja B és B+ kategóriákra, ami számos korlátozást és jelentős anyagi terhet is jelentene a B kategóriás jogosítvány birtokosainak. A szakértők szerint azonban a már meglévő jogosítványokat nem érintheti és nem is hatásos eszköz.

Korábban mi is megírtuk, egy új EU-s tervezet szerint a B kategóriás jogosítványt kettéosztanák, B és B+ kategóriára.

Az autópályán a sima B kategóriás jogosítvánnyal csak 110 kilométeres óránkénti sebességgel lehetne közlekedni, a 130-hoz pedig már B+ kellene. Ráadásul a B kategóriás jogosítvánnyal nem lehetne 1,8 tonna feletti személyautót vezetni.

Egészen biztos vagyok benne, hogy egy megszerzett jogot nem lehet elvenni

– mondta Kapitány Tibor, a Magyar Autóklub vezetéstechnikai trénere az ATV Híradónak. Szerinte a sebességet sem így kellene korlátozni, többet érne, ha a teljesítmény és nem a súly alapján korlátoznák a vezethető járműveket.

.

Egyetlenegy dolgot gondolnék úgy, hogy az hatásos lehetne, vagy nem hatásos, hanem inkább célszerű lehetne, hogyha a kezdő vezetői engedéllyel bizonyos teljesítménykorlátozások jönnének együtt, és mondjuk egy több száz lóerős autót a kezdő vezetői engedéllyel a 17-18 éves járművezető nem vezethetne. Bár annak az ellenőrzése is eléggé kétséges

– mondta a szakértő.

Pausz Ferenc közlekedésbiztonsági szakértő szerint sokszor látjuk az utakon, hogy 1,8 tonna alatti autók is különböző teljesítményekkel rendelkeznek, tehát ezzel azt a hatást nem érné el, ami egyébként a baleset-megelőzésre hatással lenne.

Magunk is azt kezdeményeztük, hogy legyenek bizonyos korlátok, amelyek teljesítményhez, azaz köznapi nyelven lóerőhöz kötődnek, illetve bizonyos évek rutinjához

– fogalmazott Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója, aki már be is nyújtott egy erről szóló törvényjavaslatot.

Ő azt tanácsolta, hogy kezdő vezető 200 lóerőig, azaz 147 kW-ig vezethessen 3 évig a gépjárművel. Ha eltelik a 3 év és közlekedési bűncselekmény mentesen vezettek, akkor automatikusan a 200 lóerő fölötti autókat is vezethetnék, egészen a 400 lóerős izomautókig.

Rovatok