Index Vakbarát Hírportál

Medvékről és farkasokról írt nyílt levelet az Európai Bizottság elnökének az erdélyi polgármester

2023. szeptember 22., péntek 07:23

A szürkefarkasokhoz hasonlóan a barna medve védett státusának a felülvizsgálatát kéri az Európai Uniótól Antal Árpád. Az erdélyi Sepsiszentgyörgy polgármestere nyílt levelet küldött Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének.

Ursula von der Leyen szeptember elején közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a farkasfalkák koncentrációja egyes európai régiókban veszélyt jelent a jószágra és potenciálisan az emberekre is, egyben sürgette az unió tagországait, hogy lépjenek fel a fenyegetés ellen.

Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint a védettségi státus „hasonló újraértékelésére″ a medvék esetében is óriási szükség lenne.

Egy olyan város polgármestereként, ahol sajnos egyre gyakrabban fordul elő az, hogy a medvék a város utcáin sétálnak, én kimondottan üdvözlöm az Európai Unió azon szándékát, hogy végre foglalkozzon ezzel a kérdéssel 

– írta Antal Árpád az MTI-hez is eljuttatott levélben.

Rámutatott: a védett státusa miatt túlszaporodott romániai medveállomány számos veszélyhelyzethez vezetett, és „a helyzet sokkal súlyosabb annál, hogy néhány egyed elszállításával vagy kilövésével orvosolni lehessen”.

Megszaporodtak a medvetámadások

Mint részletezte, nemcsak a gazdák szenvedtek jelentős károkat, hanem a város lakosságának biztonságát is fenyegetik a településre bejáró medvék. Székelyföldön a medvetámadás „kimondottan gyakori″ lett – fogalmazott. Idézte a román környezetvédelmi minisztérium adatait, miszerint 2016 és 2021 között 154 embert ért medvetámadás Romániában, és ezek közül 14 halálosnak bizonyult.

Ennek ellenére nem sikerül megoldania az egyre súlyosbodó problémát, szerinte ugyanis a rendelkezésre álló eszközök nagyon korlátozottak. Emlékeztetett: Romániában épp az EB ellenállása miatt nem voltak sikeresek a törvényi keret megváltoztatására tett erőfeszítések, és a kérdésben nagy szükség van az Európai Unió támogatására.

Szerdán több mint három órán át próbáltak kikergetni a városból egy medvét, míg sikerült elfogni és végleg elaltatni

 – számolt be Antal Árpád a csütörtöki sajtótájékoztatón.

A nagyvad addigra a Sepsiszentgyörgyhöz közeli Kilyén egyik gazdájának a kecskéit is megdézsmálta.

Az eset késztette arra, hogy levelet írjon az EB elnökének, hiszen Erdélyben, Székelyföldön többnyire szegény embereket érintenek a medvetámadások. Polgármesterként és politikusként azt vallja: a medvének az erdőben a helye.

Rovatok