Index Vakbarát Hírportál

Ukrajna lecsapott: füstbe borult Szevasztopolban az orosz hadiflotta főhadiszállása

2023. szeptember 22., péntek 12:47

Ukrajna pénteken, helyi idő szerint kora délután csapást hajtott végre Szevasztopol városa ellen.

Mint megírtuk, az ukránok az utóbbi napokban számos csapást hajtottak végre a Krím félsziget ellen, Szevasztopolban például már az előző héten is volt egy nagy kárt okozó támadásuk.

Most úgy fest, hogy ismét egy súlyos csapás történhetett, ugyanis nemrég a közösségi médiában több felvétel is megjelent arról, hogy sűrű füst szállt fel a város egyik pontján – nem sokkal azután, hogy robbanás történt a városban. Néhány szemtanú is azt mondta, hogy rakéták szálltak el a fejük felett közvetlenül a detonáció előtt. 

A feltételezések szerint a fekete-tengeri orosz flotta főhadiszállása lehet az az épület, ahonnan a füst felszáll.

A videók mellett több fotó is napvilágot látott a helyi közösségi oldalakon, egyiken a kondenzcsík is látható (hogy a támadórakétától vagy valamelyik légvédelmitől származik-e, azt nem tudni egyelőre). Úgy tudni, hogy legalább két robbanás volt a szevasztopoli öböl közelében, és ezen kívül még a közeli reptérnél is dolgoztak a légvédelmi rendszerek. 

Mindeközben az orosz fél is elismerte, hogy Ukrajna rakétatámadást indított a fekete-tengeri orosz flotta főhadiszállása ellen. A RIA Novosztyi szerint Mihail Razvozajev kormányzó azt közölte, hogy egy rakéta maradványa csapódott be a városi színház közelében. 

Hozzátette, hogy a katasztrófavédelmi egységek már a helyszínen vannak, és egyelőre még nem tudják, hogy volt-e áldozata a csapásnak.

Lezárták a Krími hidat is

Az orosz állami hírügynökség arról is beszámolt, hogy ezzel egy időben ismét lezárták a Krím félszigeten található kercsi hidat, ráadásul 24 órán belül már a második alkalommal. A hidat az utóbbi időben gyakorlatilag naponta-kétnaponta le kellett zárni, vélhetően tehát attól tartanak az oroszok, hogy azt is csapás érheti.

Az orosz–ukrán háború fejleményeit pénteken is percről percre követjük.

Rovatok