Index Vakbarát Hírportál

Hálapénzt követelt betegeitől két főorvos Bukarestben, előzetes letartóztatásba kerültek

2023. szeptember 22., péntek 06:55

Előzetes letartóztatásba helyezte a bukaresti törvényszék csütörtökön a bukaresti Marius Nasta tüdőgyógyászati intézet két korrupcióval gyanúsított főorvosát, akik a vádhatóság szerint hálapénzt vagy egyéb javakat követeltek betegeiktől a műtétekért és az ezekkel kapcsolatos hivatali kötelességeik teljesítésért – közölte a román Agerpres hírügynökség az MTI szerint.

A bukaresti hatóságok Cristian Paleru és Cornel Petreanu főorvosok mellett hatósági felügyelet alá helyeztek hat másik gyanúsítottat, akik altatóorvosként és rezidensként dolgoztak az érintett tüdőgyógyászati intézményben.

A bukaresti ügyészség és a rendőrség korrupcióellenes igazgatóságának nyomozói a házkutatások során több tízezer eurónyi készpénzt, valamint az orvosok tulajdonában lévő ingó- és ingatlanvagyont és a bankszámláikon lévő összegeket foglaltak le.

A büntetőeljárás keretében végzett, az utóbbi öt évre kiterjedő pénzügyi vizsgálat mintegy 800 ezer eurós eltérést tárt fel a gyanúsítottak törvényes jövedelme és vagyona között.

Cristian Paleru és Cornel Petreanu Románia legismertebb mellkassebészeinek számítanak, több ezer műtétet végeztek, mindketten tanítanak a bukaresti orvostudományi egyetemen is.

Az Antena 1 kereskedelmi televízió híradója a betegektől úgy értesült, hogy 

Paleru az infláció miatt a korábbi 1000 euróról 1200-ra (több mint 465 000 forintra) növelte idén a műtétekért megkövetelt csúszópénzt, ha pedig a páciensnek nem volt pénze, a dzsekijét kérte el tőle.

Petreanunak állítólag nem volt fix tarifája, bármennyivel, „akár 400 euróval is” megelégedett, az ajándékba kapott drága italokat pedig szülőfaluja kocsmájában értékesítették. A házkutatásnál 50 ezer euró készpénzt foglaltak le tőle az ügyészek.

A hírtelevízió szerint a két sebész főorvos csapatában dolgozó pályakezdő rezidensek és altatóorvosok is részt vettek a hálapénz begyűjtésében, amelyet aztán egymás közt elosztottak.

Csütörtöki sajtóértekezletén Beatrice Mahler, a tüdőgyógyászati intézet igazgatója közölte, hivatali kötelességét teljesítve maga továbbította a feljelentéseket a hatóságoknak, amikor a sajtóban megjelent írások és a betegek írásos panaszai nyomán felmerült a bűncselekmény gyanúja. Mint mondta, a történtek súlyosan károsítják a betegek orvosokba vetett bizalmát, de az intézet elhatárolódik „az ilyen magatartástól”, és az ott dolgozó többi 94 orvos tevékenységére nem vetül bűncselekmény gyanúja.

A kórházigazgató szerint az előzetes letartóztatásba helyezett főorvosok rendes fizetése havi 3000 euróra tehető.

Rovatok