Index Vakbarát Hírportál

Úszómedence, állatkert és kaszinó is működött a venezuelai börtönben, amit egy bűnbanda irányított

2023. szeptember 23., szombat 09:58

A venezuelai kormány visszaszerezte az irányítást egy börtön felett, amely az ország leghírhedtebb bandájának uralma alatt állt. A börtönben a banda egy saját minivárost épített ki, amelyben állatkert, klub és medence is helyet kapott.

A venezuelai kormány szerdán 11 ezer katonát és rendőrt vezényelt a Tocorón börtönbe, hogy visszafoglalják azt a Tren de Aragua bűnbandától – írja a Daily Mail.

A hírhedt bűnözői csoport kis kunyhókat állított fel, ahol műholdas televízióhoz és internethez is hozzáférhettek. A Tren de Aragua állatkertjében pedig állítólag tigriseket, oroszlánokat, krokodilokat és pumákat is tartottak.

A bandának saját éjszakai klubja volt, a Tokio, ahol a rabok rendszeresen buliztak, és egy éttermük is, ahol a látogatóikkal együtt vacsoráztak.

Volt továbbá egy baseballpálya, egy szoba, ahol szerencsejátékokat játszottak, és egy másik, ahol a rabok illegálisan kriptovalutát bányásztak. A Tren de Aragua a föld alatt egy úszómedencét is kiépített.

A rajtaütésről készült testkamerás felvételeken látható, amint rendőrök és katonák megrohamozzák az egyik börtönépületet, ahol egy alagutat építettek. A föld alatti folyosón több kijárat is volt.

Véget vetettünk a szabálytalanságoknak ezen a téren, felderítettünk néhány alagutat, ebben az alagútrendszerben megakadályoztunk egy tömeges szökést, és ellenőriztük az összes szabadságuktól megfosztott személyt

– mondta Remigio Ceballos belügyminiszter.

Ceballos csütörtökön megerősítette, hogy a Tren de Aragua 60 tagját fogták el, és négy börtöntisztviselőt is letartóztattak, mert állítólag engedélyezték a fegyvercsempészetet.

Az El Nacional című venezuelai napilap arról számolt be, hogy 400–500 fogoly még mindig hiányzik. Az Union Radio jelentése szerint a szökevények az El Junquito melletti hegyvidéken rejtőzködhetnek.

A kormány nem nyilatkozott a Tren de Aragua vezetőjének hollétéről. A média által megszerzett hangfelvétel szerint a vezető értesült a közelgő rajtaütésről, és a hét elején több más magas rangú bandataggal együtt megszökött.

A férfi 17 éves büntetését töltötte gyilkosságért és kábítószer-kereskedelemért, és korábban már megszökött, de állítólag bármikor szabadon elhagyhatta a börtönt.

Rovatok