Index Vakbarát Hírportál

Több ezer rendőr és csendőr lepte el az utcákat Marseille-ben

2023. szeptember 23., szombat 06:32 | aznap frissítve

Megkezdte Ferenc pápa pénteken kétnapos látogatását a dél-franciaországi Marseille-ben, ahol részt rész a Földközi-tengerrel határos országok ökumenikus és vallásközi fesztiváljának, a szeptember 18. és 24. között megrendezett Mediterrán találkozó (Rencontres Méditerranéennes) záró programján.

A katolikus egyházfőt a marignane-i repülőtéren Élisabeth Borne francia miniszterelnök fogadta.

Franciaország második legnagyobb városát mindenfele a Vatikán sárga és fehér színei díszítik, mindenekelőtt a híres sétányt, a Pradót, ahova szombaton 100 ezer embert várnak, amikor az egyházfő a pápamobillal végighajthat.

A pápa utoljára 2008-ban látogatott Franciaországba, XIV. Benedek személyében. Jóllehet Ferenc pápa 2014-ben járt az ország keleti részén található Strasbourgban, de akkor az Európai Parlamentet kereste fel. Marseille-ben csaknem ötszáz éve nem járt katolikus egyházfő.

A 86 éves pápa előzetesen jelezte: nem állami látogatásra érkezik Franciaországba, hanem kifejezetten Marseille-t keresi fel, ahol a különböző vallások és közösségek régóta együtt élnek.

A látogatás fő témája a Földközi-tengeren hajótörést szenvedő emberek tragédiájára és a menekültek szenvedéseire ráirányítani a figyelmet.

A pápa pénteken az egyházmegye papjaival közös imán vesz részt a Notre-Dame-de-la-Garde-bazilikában. Ezután más felekezetek képviselőivel fejet hajt a tengeren eltűnt matrózok és migránsok emlékhelyénél.

Látogatásának második napján Ferenc pápa a Mediterrán találkozók nevű rendezvény záró ülésén vesz részt, és beszédet mond, majd megbeszélést folytat Emmanuel Macronnal – adta hírül az MTI.

A francia államfő jelen lesz délután az Olympique Marseille labdarúgócsapat stadionjában, ahol a pápa csaknem 60 ezer ember előtt mutatja be a látogatást záró szentmisét.

A pápalátogatás idejére rendkívüli biztonsági intézkedéseket léptettek életbe Marseille-ben, ahol hatezer rendőr és csendőr ügyel a rendre az utcákon.

Rovatok