Index Vakbarát Hírportál

Vasrudakkal vertek szét egy rendőrautót a tüntetők Franciaországban

2023. szeptember 23., szombat 21:13

Tüntetők és rendőrök közötti összecsapásba torkollott a szombati párizsi rendőri erőszak elleni tüntetés, amit Gérald Darmanin francia belügyminiszter „elfogadhatatlan erőszaknak” nevezett.

A tüntetők vasrudakkal ütöttek egy mozgásban lévő rendőrautót, majd rátámadtak egy bankra is – közölte Laurent Nunez párizsi rendőrfőnök, aki egy videót is megosztott az esetről.

„Látjuk, hová vezet a rendőrök elleni gyűlölet” – írta Gérard Darmanin az X-en.

Az egyik rendőr kiszállt a megtámadott rendőrautóból, fegyverével a kezében, de nem használta – mondta el Laurent Nunez a BFM televíziónak, hozzátéve, hogy a tüntetés akadálytalanul folytatódott a rendőrautó távozása után. Hozzátette, hogy három embert őrizetbe vettek.

A tüntetést több szervezet és politikai párt szervezte Franciaország több városában, hogy tiltakozzanak az állítólagos rendőri erőszak és rasszizmus ellen – adta hírül az MTI.

Ahogy az Index beszámolt róla, zavargások robbantak ki június végén Franciaországban, miután Párizs külvárosában egy rendőr agyonlőtt egy 17 éves fiút, aki nem tett eleget a hatósági felszólításnak. 

Többen autókat gyújtottak fel, köveket és tűzijátékokat dobáltak a rendőrökre, valamint üzleteket fosztogattak. A rendőrök könnygázzal és oszlatógránátokkal próbálták megfékezni a feldühödött embereket.

A demonstrációk az ország más városaira is átterjedtek, majd Svájcot is elérték. Az ügy miatt több száz embert vettek őrizetbe, Emmanuel Macron francia elnök válságtanácsot hívott össze.

Rovatok