Index Vakbarát Hírportál

Putyin egykori bizalmasa meghökkentő dolgokat árult el az orosz elnök múltjáról

2023. szeptember 23., szombat 08:25

Abbasz Galljamov három éven keresztül dolgozott Vlagyimir Putyin beszédírójaként, most száműzetésben él Izraelben. Galljamov meglepő dolgokat mondott el arról, hogy milyen volt az orosz elnökkel dolgozni.

„Összesen három évig dolgoztam Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédírói csapatában. Több tucat nyilvános és nem nyilvános ülésen voltam jelen. Putyin minden alkalommal teljesen racionálisnak, tökéletesen logikusnak tűnt, és mindig észszerű döntéseket hozott” – mondta Abbasz Galljamov a Newsweek szerint. Putyin volt beszédírója hozzátette, 

az orosz elnök nagyon türelmes és kedves volt, soha nem volt tiszteletlen másokkal szemben.

Hogy igazolja állítását, elmondott egy történetet, amely szerint Putyin mindig ügyelt rá, hogy meghallgassa az emberek véleményét.

„Emlékszem egy érdekes ülésre 2010 nyaráról. Mintegy 20–25 kormányzó és kabinettag volt jelen. Miután Putyin elmondta beszédét, az újságírókat kikísérték a teremből, mondván, az ülés mostantól nem nyilvános. Putyin ezt követően bátorítóan elmosolyodott, és azt mondta az egyik kormányzónak: »most már nincsenek itt idegenek, ezért kérem, tegye félre az összes hivatalos jelentést a gazdasági sikerekről és eredményekről, és mondja el egyszerű szavakkal, milyen nehézségei vannak kormányzóként«. Ezt követően a kormányzó szó szerint sokkot kapott. Egy szót sem tudott kinyögni, csak motyogott valami érthetetlent” – mondta el a beszédíró.

Hozzátette, Putyin még ez után is biztatta a férfit, aki zavarában elkezdte felolvasni az előre előkészített beszédét régiója gazdasági eredményeiről. 

„Mindenki nevetésbe tört ki, a kormányzó ismét elakadt. Putyin megpróbálta megnyugtatni a megdöbbent előadót: »kérem, csak mondja el nekünk, milyen problémákkal néz szembe az önkormányzata, segíteni akarunk.« Ekkor a kormányzó mellett ülő gyorsan lapozni kezdett a férfi papírjai között, hogy megtalálja a problémákat tartalmazó bekezdést. Mikor ez megtörtént, Putyin türelmesen hallgatta a beszélőt. Nagyon barátságos volt” – szögezte le Galljamov, aki elmondása szerint sose gondolta volna, hogy az elnök egyszer háborút indít.

Csak álca volt

Ha akkoriban valaki azt mondta volna nekem, hogy eljön az idő, amikor Putyin szó szerint elpusztítja az általa irányított országot – mert pontosan ez történik most is –, nem hittem volna neki

– jelentette ki. „Az ukrajnai háború kitörése után sok időt töltöttem azzal, hogy megértsem, hogyan fordulhat elő, hogy egy normális emberből egy ilyen abnormális valaki lesz” – tette hozzá.

Galljamov arra jutott, hogy Putyin nem változott meg azóta, amióta együtt dolgoztak, csupán volt egy olyan oldala, amit nem mutatott meg mindenkinek.

Soha nem láttam olyan helyzetben, hogy valaki megkérdőjelezi a hatalmát. Azonban állítólag teljesen megváltozik, ha valaki ezt teszi. Én ennek sosem voltam tanúja.

Mint mondta, Putyin kedvessége csak álca lehetett, ami addig tart, amíg nem veszélyeztetik a hatalmát. Galljamov úgy véli, ez a kedvesség vitte előre karrierjében, amelyet arra használt, hogy a kormánytagok vakon bízzanak benne, és szó nélkül kövessék a parancsait.

Rovatok