Index Vakbarát Hírportál

Sertéshúst etettek a mit sem sejtő vegetáriánus vendégekkel Svédországban

2023. szeptember 23., szombat 16:55

Múlt héten Malmö várostervezési irodája éves közigazgatási ülését tartotta, ahol vegetáriánus ételeket szolgáltak fel a városháza 180 alkalmazottjának. Valamilyen véletlen folytán azonban az etikai és/vagy vallási okokból húsmentes étrendet folytató vendégek tányérjára sertéshús került, ami nagy meglepetést és felháborodást váltott ki.

Lotta Hansson, a várostervezési iroda szóvivője szerint nagyon szerencsétlen helyzet alakult ki, mivel „az alkalmazottak megették az ételt abban a hitben, hogy az vegetáriánus”.

Az év elején Malmö környezetvédelmi okokból betiltotta a hús felszolgálását minden városi rendezvényen. A szervezők emiatt húsmentes ételeket rendeltek, de az étterem bakija miatt a fogásokba darált hús került, az alkalmazottak nagy megdöbbenésére – számolt be a Morningsweden.de.

Az étkezés közben néhány alkalmazott már gyanakodni kezdett, és többször is megkérdőjelezték, valóban vegetáriánus ételt fogyasztanak-e.

A hiba kompenzálására az étterem végül elengedte a 40 ezer koronás (több mint 1 millió 300 ezer forintos) számlát, és elismerte, hogy a belső kommunikáció kudarcot vallott.

A csalódott és felháborodott vendégek azonban nem érték be ennyivel, és kérésükre Malmö városa munkajogi ügyvédet vont be, hogy vizsgálja ki kártérítésre való jogosultságukat.

Az ügyvéd arra a következtetésre jutott, hogy bár a város nem léphet fel az étterem ellen, az érintettek egyéni képviselőiken keresztül egyénileg intézkedhetnek.

Rovatok