Index Vakbarát Hírportál

Alekszandr Vucsics reagált az újabb koszovói konfliktusra

2023. szeptember 24., vasárnap 21:55 | nyolc hónapja frissítve

Mindazért, ami Koszovóban történik, kizárólag Albin Kurti koszovói miniszterelnök a felelős, aki azt szeretné, hogy Szerbia összeütközésbe kerüljön a NATO-val – hangsúlyozta Alekszandr Vucsics szerb köztársasági elnök vasárnap esti rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Ahogy az Index beszámolt róla, ismeretlen tettesek támadtak meg egy koszovói rendőrjárőrt vasárnapra virradóra, a tűzpárbaj még délután is tartott. Egy rendőr meghalt, egy megsebesült, és egy támadó is meghalt.

„Albin Kurti folyamatosan provokált, a szerbek pedig fellázadtak, mert nem akarták többé elviselni Albin Kurti terrorját” – húzta alá a szerb elnök.

Alekszandr Vucsics ismét leszögezte, Szerbia soha nem fogja elismerni Koszovó függetlenségét.

„Sajnálom, hogy a szerbek egy része felült ezeknek a provokációknak. Albin Kurti az egyedüli felelős, az egyedüli, aki összeütközéseket és háborút akar. Senki más nem akar összeütközéseket és háborút, neki viszont az az egyedüli vágya, hogy bevonjon minket egy háborúba a NATO-val″ – részletezte az MTI Alekszandr Vucsics bejelentését.

Hozzátette, hogy semmivel sem igazolható a koszovói rendőr meggyilkolása, de a cselekményt mindenképpen el kell ítélni.

A NATO kész beavatkozni, ha szükséges

Míg a szerb elnök szerint a koszovói rendőrökre felháborodott helyi szerbek támadtak, Albin Kurti szerint jól felfegyverzett, képzett harcosokról, „terrorista bűnszervezetről” van szó, amelyet politikailag és pénzügyileg támogat Belgrád.

A Bajske ortodox kolostorában éppen újvidéki zarándokok tartózkodtak, akik a lövöldözés miatt nem tudták elhagyni a kolostor területét. A fegyveres, álarcos csoport egy páncélozott járművel törte át vasárnap a kolostor kapuját. 

A koszovói rendőrség tagjai bementek egy kolostorba, és órákon át tűzharcot vívtak a felfegyverkezett harcosokkal. A BBC úgy tudja, hogy a koszovói hatóság legalább 30 fegyverest vett őrizetbe a helyszínen, emellett nagy mennyiségű fegyvert és lőszereket is lefoglaltak. Az akcióban legalább négyen vesztették életüket.

A NATO irányítása alatt álló békefenntartó haderő, a KFOR megerősítette, hogy készek reagálni, ha szükséges.

Ismét fokozódik a feszültség Koszovóban

Ahogy az Index beszámolt róla, a Szerbia és Koszovó közötti feszültség az utóbbi hónapokban jelentősen kiéleződött. Koszovóban zavargások törtek ki május végén, amikor a helyi szerbek által bojkottált áprilisi helyhatósági választások után a többségében szerbek lakta térségben az ott leadott albán szavazatok alapján, mindössze 3,5 százalékos részvételi arány mellett megválasztott albán polgármesterek el akarták foglalni hivatali posztjukat.

A helyi szerbek koszovói rendőrökre és a NATO irányítása alatt álló békefenntartó haderő, a KFOR katonáira támadtak.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet.

Rovatok