Index Vakbarát Hírportál

Több millió lakás tátong üresen Kínában

2023. szeptember 24., vasárnap 17:31

Kína 1,4 milliárdos lakossága sem lenne elég ahhoz, hogy betöltse az országszerte üresen álló lakásokat.

A kínai ingatlanszektor, amely egykor a gazdaság pillére volt, 2021 óta elkezdett zuhanni, amikor a China Evergrande Group ingatlanóriás az új hitelfelvételek korlátozását követően nem teljesítette adósságkötelezettségeit – írja a CNN.

Az olyan nagynevű fejlesztők, mint a Country Garden Holdings, még a mai napig is a fizetésképtelenség határán tántorognak, ami nyomasztja a lakásvásárlókat.

A Nemzeti Statisztikai Hivatal (NBS) legfrissebb adatai szerint augusztus végén az eladatlan lakások összesített alapterülete 648 millió négyzetméter volt. A Reuters számításai szerint ez

7,2 millió otthonnak felelne meg a 90 négyzetméteres átlagos lakásméretet alapul véve.

Minden szakértő mást válaszol arra a kérdésre, hogy pontosan hány üres lakás van most. A statisztikai hivatal korábbi helyettes vezetője szerint a jelenlegi üres lakások 3 milliárd embernek elegendőek.

Ez a becslés talán egy kicsit sok, de 1,4 milliárd ember valószínűleg nem tudja betölteni őket

– mondta.

A gazdaságilag jelentős ágazatról egy nyilvános fórumon elmondott negatív véleménye éles ellentétben áll azzal a hivatalos narratívával, amely szerint a kínai gazdaság rugalmas.

Mindenféle megjegyzések, amelyek a kínai gazdaság összeomlását jósolják, időről időre felbukkannak, de ami összeomlott, az az ilyen retorika, nem pedig Kína gazdasága

– mondta a külügyminisztérium szóvivője egy nemrég tartott sajtótájékoztatón.

Rovatok