Index Vakbarát Hírportál

Elkezdődhet „a drónok háborúja”

2023. szeptember 25., hétfő 06:11

A gyűlölet tovább folytatódik, és abban egészen biztos vagyok, hogy lesz egy befagyott, alacsony intenzitású konfliktus – mondta Kis-Benedek József. A biztonságpolitikai szakértő szerint, ha a tél beköszönt, és nem képesek a szárazföldi eszközök a rossz idő miatt mozogni, „akkor jönnek a drónok, amelyekkel lehet repülni nyugodtan”.

A több kontinensre kiterjedő háború nem aktuális, mivel a világ vezetői nem akarnak egy NATO–Oroszország közötti konfrontációt – mondta a Mandiner Stratéga e heti vendége, Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, aki hozzátette:

az amerikaiak informálják az ukránokat, mely orosz célpontokat szükséges támadni.

A biztonságpolitikai szakértő szerint már látható a szárazföldi hadműveletek lassulása, ugyanis az oroszok rendkívül jó szárazföldi védelmet építettek ki. Ez rengeteg ukrán áldozatot követel, illetve a téli hónapok miatt a szárazföldi mozgás jelentősen csökkenhet, és ezért kezdődhet el „a drónok háborúja”.

Később Kis-Benedek József kifejtette, „az oroszok is próbálnak beszerezni eszközöket, nem csak saját gyártásra alapoznak”. Kim Dzsongun észak-koreai vezető Oroszországban járt, ahol találkozott az orosz elnökkel, valószínűleg különböző katonai eszközök kereskedelméről is szó lehetett – emlékeztetett.

Ugyanakkor a biztonságpolitikai szakértő úgy véli, Kína beleegyezése nélkül nem lehetséges az észak-koreai együttműködés Oroszországgal, mivel a távol-keleti országot Kína szoros kontroll alatt tartja.

Jöhet a befagyott konfliktus?

„Kijev elfoglalása ezzel az erővel nem lehetséges” – mondta Kis-Benedek József, aki szerint az oroszoknak teljes mozgósításra lenne szükségük az ukrán főváros elfoglalásához. Szerinte a nyugati támogatás továbbra is megvan az ukránok mögött.

Így mindenképpen kemény harcokra kell számítani a tél beálltáig.

Ha a tél beköszönt, és nem képesek a szárazföldi eszközök mozogni, „akkor jönnek a drónok, amelyekkel lehet repülni nyugodtan”. Majd arra is kitért, hogy „az amerikaiak célja, hogy nem győzhetnek az oroszok”, reagálva arra, hogy az amerikai vezérkari főnök elmondta, ez a háború még sokáig el fog húzódni.

Ezzel kapcsolatban kifejtette a biztonságpolitikai szakértő, hogy az amerikaiak nem mondhatják ki azt, hogy veszítettünk, és az oroszok nyertek, de az orosz vezetés sem teheti ezt meg. Ezért egy befagyott, alacsony intenzitású konfliktus lehet a végeredmény.

(Borítókép: Stringer / AFP)

Rovatok