Index Vakbarát Hírportál

Kábítószer-kereskedőkkel összejátszó vámtiszteket bocsátottak el Hollandiában

2023. szeptember 25., hétfő 13:31

Elbocsátottak Hollandiában tíz vámtisztet, akik együttműködtek a hollandiai kikötőkben tevékenykedő kábítószer-kereskedőkkel. A hírt Nanette van Schelven holland vámhivatali igazgató közölte.

A vámtiszteket 2019-ben kezdték megfigyelni, majd a négy évig tartó nyomozás megerősítette, hogy a gyanúsítottak gyakran anyagi ellenszolgáltatásokért cserébe segítették a nemzetközi viszonylatban tevékenykedő drogkereskedőket.

A holland vámhatóság elbocsátott tisztségviselői mellett további három, a rotterdami és a vlissingeni kikötőkben szolgálatot teljesítő tisztet is felfüggesztettek, ők jelenleg tárgyalásra várnak. Az ügyeik részleteit nem hozták nyilvánosságra – írták.

A vámhivatali igazgató azt mondta,

a kokainmaffia óriási nyomást gyakorol a hivatal alkalmazottaira.

A szervezett bűnözés a szolgálat minden szintjét célozza. Még az irodai személyzet sem mentesül az alvilági ajánlatoktól, mivel ők is értékes információk birtokában lehetnek – közölte.

Elmondta továbbá, hogy a bűnözői csoportok legkülönbözőbb beszervezési technikái mellett egyes vámtiszteket zsarolással vagy más eszközökkel kényszerítenek együttműködésre. Egy vámos letartóztatása összejátszás vádjával azonban mély nyomot hagy a munkatársakban – emelte ki.

Van Schelven beszámolt arról is, hogy a holland vámhatóság partnerkapcsolatokat létesített Belgiummal, Ecuadorral és Brazíliával. Az együttműködések révén hatékonyabbá vált a Hollandián keresztül Európába szánt kokainszállítmányok elfogása már a tengeren túl.

Sokkal jobb leállítani a szállítmányokat már azelőtt, hogy elérnék a holland kikötőket

– tette hozzá a holland vámhivatal igazgatója.

A hatóságok sokszor nehezen tudnak fellépni a visszaélésekkel szemben, mert a drogmaffia sokféle és határokon átnyúló tevékenységet folytat, a kikötőkben konténerek millióinak tranzitja zajlik, és a hajózásban rendkívül sok embert foglalkoztatnak.

A hollandiai Rotterdam és Vlissingen kikötői a kokainkereskedelem európai központjának számítanak. A nemzetközi kikötőkben a hatóságok rendszeresen fedeznek fel drogszállítmányokat, a legtöbb esetben a konténerek banánrakománya közé rejtve.

Rovatok