Index Vakbarát Hírportál

Kanada Indiát vádolja a szikh aktivista meggyilkolása miatt

2023. szeptember 25., hétfő 10:19

Az „Öt Szem” hálózat által szerzett hírszerzési információk vezettek Kanada nyilvános vádjához, mely szerint az indiai kormány szerepet játszhatott egy szikh szeparatista aktivista kanadai területen elkövetett meggyilkolásában. Az információt vasárnap közölte az Egyesült Államok kanadai nagykövete.

 David Cohen, az Egyesült Államok kanadai nagykövete vasárnap azt mondta, 

megerősítem, hogy az »Öt Szem« partnerei hírszerzési információkkal látták el egymást, amelyek hozzájárultak ahhoz, hogy Kanada megtegye azokat a kijelentéseket, amiket a miniszterelnök tett.

Az Öt Szem egy hírszerzési paktum az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland között, bár a nagykövet nem erősítette meg, hogy ez a megosztott hírszerzési információ az Egyesült Államoktól származik-e. 

Az India és Kanada közötti kapcsolatok a múlt héten megromlottak, miután Justin Trudeau kanadai miniszterelnök közölte, a hatóságok „hiteles állításokat” vizsgálnak, amelyek szerint Újdelhi állhatott Hardeep Singh Nijjar szikh szeparatista aktivista júniusi meggyilkolása mögött, akit két álarcos férfi lőtt le a brit kolumbiai Surrey-ben.

India hevesen tagadta az állításokat, „abszurdnak és manipuláltnak” nevezve azokat.

Arindam Bagchi, az indiai külügyminisztérium szóvivője szerint Kanada „semmilyen konkrét információval” nem szolgált az állítások alátámasztására. Mindkét nemzet kölcsönösen kiutasított magas rangú diplomatákat, ami Amerika kulcsfontosságú partnerei közötti kínos szakadás lehetőségét vetíti előre.

Kanada, a terroristák menedéke”

Trudeau elmondta, Kanada nem akar provokálni vagy problémákat okozni, de hozzátette, hogy igazságszolgáltatási rendszerük „a szilárd folyamatokat követik” a vádak kivizsgálásával kapcsolatban.

Bagchi csütörtökön határozott hangvételű nyilatkozatában Kanadát a „terroristák menedékének” nevezte, és elmondta,

Kanadának aggódnia kell nemzetközi hírneve miatt a robbanásveszélyes vádak nyomán.

Bagchi szerint a kanadai állampolgárok vízumszolgáltatásának felfüggesztése – Indiában – a kanadai hatóságok „erőszakra való felbujtása” és „tétlensége” miatt történt.

Egy olyan környezet megteremtése, amely megzavarja a főbiztosságunk és konzulátusaink működését, az, ami miatt ideiglenesen leállítjuk a vízumkiadást vagy a vízumszolgáltatások nyújtását

– mondta Bagchi.

Rovatok