Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a szicíliai maffia vezére

2023. szeptember 25., hétfő 06:55

Meghalt Matteo Messina Denaro, a szicíliai maffia vezetője, akit januárban tartóztattak le az olasz hatóságok. A harminc éven át bujkáló maffiafőnök 61 éves volt.

Matteo Messina Denaro már letartóztatása idején rákos volt. Az elmúlt hetekben rohamosan romlott az állapota, egy szigorúan ellenőrzött börtönből szállították kórházba. A maffiafőnök nem kért agresszív kezelést betegsége ellen. Az orvosok leállították a táplálását, miután visszafordíthatatlan kómába került.

DENARÓT SZÁMOS BŰNCSELEKMÉNYÉRT ÍTÉLTÉK EL, TÖBBEK KÖZÖTT A MAFFIAELLENES ÜGYÉSZEK, GIOVANNI FALCONE ÉS PAOLO BORSELLINO 1992-ES MEGGYILKOLÁSÁNAK KITERVELÉSÉBEN JÁTSZOTT SZEREPE MIATT. A MERÉNYLETEK SOKKOLTÁK A VILÁGOT, AZ OLASZ KORMÁNY PEDIG MÉG ERŐTELJESEBBEN LÉPETT FEL A MAFFIA ELLEN.

Denarót bűnösnek találták az 1993-ban Rómában, Firenzében és Milánóban elkövetett robbantásos merényletekért, amelyekben tíz ember vesztette életét. De részt vett a 12 éves Giuseppe Di Matteo elrablásának megszervezésében is. A fiú apját így akarták rávenni, hogy ne valljon a maffia ellen. A fiút két évig tartották fogva, majd meggyilkolták.

Az olasz sajtó által „az utolsó keresztapának" nevezett Denaro a feltételezések szerint semmilyen információt nem adott át a rendőrségnek a maffiáról. 

Január 16-án egy magánklinika előtt fogták el Palermóban. Az olasz médiának kiszivárogtatott orvosi feljegyzések szerint 2020-ban és 2022-ben álnéven vastagbélrákműtéten esett át. A palermói klinika egyik orvosa elmondta, hogy Messina Denaro egészségi állapota jelentősen romlott az elfogását megelőző hónapokban – írja a Reuters.

Maffiózó fia volt

A keresztapa egy maffiózó fiaként 1962-ben született a délnyugat-szicíliai Castelvetrano városában. 15 évesen már fegyvere volt, a rendőrség szerint 18 évesen követte el az első gyilkosságát.

A Castelvetrano klán a Corleonesi családdal állt szövetségben, amelyet Salvatore Riina, a Cosa Nostra későbbi vezére vezetett. 

Denaro egyszer azt mondta, annyi embert gyilkolt meg, hogy egy temető is megtelne vele.

Rovatok