Index Vakbarát Hírportál

A magyar párt bevonását fontolgatja a szlovák kormány

2023. szeptember 25., hétfő 12:03

Lánczi Tamás politológus hangsúlyozta, jó döntés lenne az egységes felvidéki magyar párt, a Szövetség bevonása a szlovák kormányba, mert a magyarok kompromisszumképesek.

Lánczi Tamás a szombati szlovákiai parlamenti választással kapcsolatban azt mondta, jelenleg Robert Fico pártja tűnik a legnépszerűbbnek, de várhatóan nem tud abszolút többséget szerezni, koalíciós kormányt kell alakítani, és több pártot is be kell vonni.

A magyar párt bevonása pedig elég jó döntés lenne, mert a magyarokkal könnyű megegyezni, nem ideológiai kérdésekről folyna velük a vita, hanem pragmatikus dolgokat kérnének, például az oktatás helyzetének rendezését és fejlesztések elindítását

– vélekedett a politológus.

Lánczi Tamás arról beszélt, hogy az elmúlt években a felvidéki magyaroknál volt némi elbizonytalanodás politikai téren, de végre felismerték, olyan magyar képviselők kellenek a pozsonyi parlamentbe, akik vállalják a magyarságukat, nemzeti színekben indulnak, egyértelműen a magyarokat képviselik, nem próbálnak megfelelni a szlovák belpolitikai elvárásoknak, és nem akarnak a szlovákokhoz szólni.

A Szövetség pedig éppen ilyen

– mondta a politológus.

Hozzátette, a Szövetségnek az is előnyt jelent, hogy mivel eddig nem volt része a szlovák belpolitikának, még nincs lejáratva, hanem „tiszta erő”.

Lánczi Tamás szerint fontos, hogy szuverenista erők jussanak hatalomra Szlovákiában, amelyek nem hagyják „a globalista erőket játszani az országgal”. Robert Fico pedig ilyen, „keménykezű ember”, aki „képes lenne rendet csinálni” – fogalmazott.

Öllős László politológus a szlovákiai Somorjáról hangoztatta,

amikor volt magyar párt a pozsonyi parlamentben, akkor sokkal jobban tisztelték a magyarokat Szlovákiában.

Arra a kérdésre, hogy a fiatalokat a kampányban mennyire sikerült megszólítani, azt mondta, „bár a hagyományos kampányrendezvények kevésbé vonzzák a fiatalokat, az interneten keresztül el lehet érni őket”.

A szlovák elit lejáratta magát, a magyar párt még hiteles

Lánczi Tamás azt mondta, a szombati választáson alacsony részvételt jósolnak, ugyanis „apátia” tapasztalható a választók részéről, mégpedig azért, mert a teljes szlovák elit lejáratta magát az elmúlt években. Ugyanakkor ez nagy lehetőséget jelent a magyar pártnak, amely még hiteles, a helyi politikai életben nagyon sikeresen tevékenykedett, és a helyi önkormányzati választáson is jól szerepelt.

Lánczi Tamás azt is mondta,

ha a magyar párt bejut a parlamentbe, akkor akár a »mérleg nyelve« is lehet a kormányalakításnál.

Valamint kitért arra is, hogy a magyarok eddig mindig stabilizáló erőként hatottak a kormányban.

Rovatok