Index Vakbarát Hírportál

Az ukrán nácibotrány miatt lemondott a kanadai házelnök

2023. szeptember 26., kedd 20:57

Lemondott Anthony Rota, miután egy ukrán náci veteránt hívott meg a kanadai parlament rendkívüli ülésére, és hősnek nevezte a férfit. Később bocsánatot kért, de ezzel sem a közvélemény, sem a kanadai pártok nem voltak elégedettek. Mennie kellett.

Anthony Rota lemondott házelnöki tisztségéről, miután Ottawában találkozott a pártok vezetőivel – írja a The Guardian. Melanie Joly kanadai külügyminiszter a botrányt elfogadhatatlannak és kínosnak nevezte. A házelnököt a kormány és az ellenzék is bírálta, lemondásra szólította fel. 

A konzervatívok vezetője, Pierre Poilievre a kormányfőt, Justin Trudeau-t is bírálta, mondván, hogy a történtek szégyent hoznak Kanadára. Poilievre szerint a kormány képtelen volt rá, hogy diplomáciai és hírszerzési apparátusával megakadályozza egy náci ünneplését.

 A házelnök először bocsánatot kért

A kanadai házelnök első lépésben bocsánatot kért, amiért Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kanadai látogatása alatt egy olyan ukrán háborús veteránt dicsért a parlamentben, aki a második világháborúban egy náci alakulatban szolgált.

Anthony Rota házelnök ukrán hősként, kanadai hősként ünnepelte a parlament előtt a teremben jelen levő, 98 éves Yaroslav Hunkát, és megköszönte a szolgálatait. A képviselők kétszer is állva tapsoltak az ukrán veteránnak, aki a parlamenti ülésterem karzatán tisztelgett.

Utólag aztán kiderült, hogy Hunka a második világháború alatt az Első Ukrán Hadosztály tagja volt. Ez a hadosztály a Waffen-SS Galíciai Hadosztály és a 14. Waffen-SS Hadosztály néven is ismert volt, önkéntes egységként működött a nácik parancsnoksága alatt. A Simon Wiesenthal Központ Barátai nevű emberi jogi szervezet szerint az Első Ukrán Hadosztály ártatlan civilek elleni tömeggyilkosságok elkövetésében vett részt.

A szervezet bocsánatkérést követelt a kanadai házelnöktől. Rota nyilatkozatot adott ki, amelyben vállalta a felelősséget, és a történteket tévedésnek minősítette. A házelnök közölte, hogy sem az ukrán delegáció, sem kanadai képviselőtársai nem tudták, hogy miről fog beszélni, Hunka méltatása teljes mértékben az ő kezdeményezése volt, mivel a veterán az ő választókörzetében lakik, és felhívták rá a figyelmét.

A történtek után további információk jutottak a tudomásomra, amelyek miatt megbántam, amit tettem. Különösen mélyen szeretnék bocsánatot kérni a kanadai és a világ zsidó közösségeitől. Teljes felelősséget vállalok a tetteimért

– mondta a házelnök.

Trudeau sajnálja a történteket

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök sajnálatát fejezte ki a nácik oldalán harcoló ukrán veterán parlamenti méltatásáért. A kormányfő rendkívül felkavarónak nevezte az incidenst.

A házelnök elismerte hibáját, és bocsánatot kért

– mondta akkor miniszterelnök, hozzátéve, hogy mindez nagyon kínos a kanadai parlament, illetve minden egyes kanadai számára.

Rovatok