Index Vakbarát Hírportál

Lehet-e 30 év után fehér elnöke a Dél-afrikai Köztársaságnak?

2023. szeptember 26., kedd 07:27

Az úgynevezett globális Délen éledeznek a jobboldali és liberális mozgalmak. Dél-Amerikából az argentin konzervatív-libertárius Javier Milei robbant be a köztudatba. Emellett a Dél-afrikai Köztársaságban is mozgalmas időszak jön, jövőre akár leválthatják az Afrikai Nemzeti Kongresszus delegálta Cyril Ramaphosa elnököt, méghozzá egy fehér politikusra.

30 év és az ANC egyeduralma

Az apartheid 1994-es lebontása óta az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) nyert meg minden választást. Az ANC listáján azonban nemcsak a párthoz tartozó politikusok indulnak, hanem az átmenet során az ANC-ből, a Dél-afrikai Kommunista Pártból (SACP) és a Dél-afrikai Szakszervezetek Kongresszusából (COSATU) létrejött Háromoldalú Szövetség (Tripartite Alliance) képviselői is.

Ez a szövetség a mai napig működik, ám fontos megemlíteni az ANC 2004-es bővülését is, hiszen az apartheidnek az 1994-es választásokon hátat fordító Új Nemzeti Párt tagjai testületileg beléptek az ANC-be. 

A faji kérdés megoldatlansága

A feketék iskoláiban az afrikaans nyelv (afrikánerek és a fekete-fehér keveredésből kialakult színesek nyelve) kötelező tananyaggá tétele miatt súlyos zavargások robbantak ki és az 1976-os sowetói lázadás leverése után a feketék egyre ritkábban járatták iskolába gyerekeiket. Közülük alakult ki az 1990-es évekre az első „elveszett nemzedék”. Az apartheid lebontása után a helyzet számottevően nem változott, ezért a szociológusok napjainkban már a „második elveszett nemzedékről” beszélnek.

Dél-Afrika gazdasága a 2000-es években kapott kedvező hitelek révén átmenetileg stabilizálódott. Kihasználva ezt a lehetőséget az ANC képviselői megszavazták a 2003. évi 53. törvényt, amely a Broad-Based Black Economic Empowerment Act (A feketék széles körű gazdasági felhatalmazásának törvénye) nevet kapta, a köznyelvben viszont csak BEE-ként emlegetik. A BEE azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket és nem tudott számottevően javítani a feketék helyzetén, ugyanakkor a „faji kvóták” miatt rontotta a fehérek munkaerőpiaci esélyeit, ezért köreikben folyamatos a kivándorlás. Mindezek tetejében a 2008-as válságot nagyon megsínylette az ország, a dél-afrikai gazdaság gyakorlatilag azóta agonizál.

Nyomulás a balszélről

Sokkal többet akartak azonban az ANC ifjúsági szervezetének radikális tagjai, ezért Julius Malema vezetésével 2013-ban kiváltak és megalapították a Gazdasági Szabadságharcosok nevű tömörülést (EFF). Malema követeli az afrikaans nyelv visszaszorítását, a fehérek farmjainak vagyoni kompenzáció nélküli kisajátítását. Utóbbit 2021 decemberében szavazta meg a dél-afrikai Nemzetgyűlés az ANC és az EFF képviselőinek támogatásával, és ez a törvénymódosítás lett az 1996-os alkotmány 18. kiegészítése.

A pártjában „CIC Malema” (Malema főparancsnok) néven emlegetett politikust fajgyűlölő beszédei miatt kitiltották több afrikai államból is. Az EFF gyűlésein gyakran elhangzik a „Dubul' ibhunu” („Lődd le a búrt”) című dal. A sajtóban nagy visszhangot kapott Elon Musk reakciója: a dél-afrikai afrikáner (búr) származású feltaláló és üzletember az X-en (korábban: Twitter) emelt szót a dal ellen, amely sokak szerint népirtást népszerűsít.

Megoldás (jobb)középről, de vajon a Holdról is látszik?

Az ANC dominanciáját nagyban elősegítette az ellenzék töredezettsége. A Demokratikus Szövetség (DA), amely liberális pártként a nagyvárosokban és Nyugat-Fokföldön népszerű, azonban a tettek mezejére lépett. 

A szövetségi vezetője, John Steenhuisen lehet a jelenlegi elnök, Cyril Ramaphosa kihívója 2024-ben. Az elangolosodott holland eredetű családból származó politikus Durbanben született 1976-ban. Felsőfokú tanulmányait Pretóriában a Dél-afrikai Egyetemen kezdte meg jog és politika alapszakon, amit a politikai karrierje szakított meg: 1999-ben képviselőnek választották Durban város közgyűlésében, majd 2009-ben KwaZulu Natal tartomány törvényhozásában. 2011 óta parlamenti képviselő, első mandátumát párttársa lemondásával szerezte meg, azóta kétszer újraválasztották a Fokvárosban található dél-afrikai Nemzetgyűlésbe.

Az értékrendje szerint klasszikus liberális, elveti a faji alapú politizálást, ostorozza az ANC nepotizmusát és az EFF fajgyűlölő retorikáját. A korrupciót az állami nagyvállalatok privatizálásával kívánja megszüntetni. Kiáll az afrikaans nyelv hivatalos használata mellett és a szexuális kisebbségek diszkriminációja ellen. A koronavírus-járvány idején kritizálta a lezárásokat, mert azok negatívan hatnak a gazdaság teljesítményére. Három lány apja, szabadidejében feltűnik a lelátón is, ha Durban rugby és labdarúgócsapatai lépnek pályára.

A DA mára már összefogta a centrista, konzervatív és liberális pártokat. Az alábbi táblázatban látható, hogy a 2023 júliusában aláírt Moonshot Pactben (Holdraszállás Egyezség) részt vevő dél-afrikai ellenzéki pártok, milyen ideológiák mentén szerveződnek, nagyjából milyen céljaik vannak és általánosságban kik alkotják a szavazóbázisukat:

  A párt vagy mozgalom neve   Ideológia   Célok   Tipikus szavazók
  ActionSA – Akció Dél-Afrikáért   Dél-afrikai nacionalizmus, gazdasági liberalizmus   Illegális bevándorlás visszaszorítása, liberális gazdaságpolitika   Polgárosult feketék, kis létszámú, a DA-ból kiábrándult fehérek
  DA – Demokratikus Szövetség   Liberalizmus   Decentralizáció, diszkrimináció eltörlése, a piacgazdaság támogatása   Nagyvárosi polgárság
  FFP/VVP – Szabadságfront Plusz   Afrikáner (búr) érdekvédelem, konzervativizmus   Farmerek érdekvédelme, Volksstaat létrehozása (búr szeparatizmus), afrikaans nyelv védelme   Vidéken élő fehér (jellemzően búr) farmerek
  IFP – Inkatha Szabadságpárt   Zulu konzervativizmus, zulu szeparatizmus   Zulu érdekek képviselete   Dél-Afrika keleti részén élő zuluk
  ISANCO – Független Dél-afrikai Nemzeti Civil Szervezet   Baloldali liberalizmus, szociáldemokrácia   Önkormányzatok megerősítése   Városokban élő feketék és színesek
  NFP – Nemzeti Szabadságpárt   Balközép   Faji egyenlőség   Baloldali zuluk
  UIM – Egyesült Függetlenségi Mozgalom   Balközép   Szélsőséges mozgalmak visszaszorítása   Harmadikutas gondolatok iránt fogékonyak
  SNP – Spektrum Nemzeti Párt   Államnacionalizmus, centrizmus  Faji megosztottság meghaladása  Centrista fiatalok  

 

Parlamenti jelenléttel a DA, az FFP és az IFP rendelkezik. A részt vevő formációk támogatottsága jelenleg mintegy 30 százalékos. A közös program alapvetően liberális irányultságú, hitet tesz a joguralom, a decentralizáció, a piacgazdaság, a jobb egészségügyi ellátás és a szegények segélyezése, a nem faji alapú politizálás mellett, továbbá fellépést ígér az állami források nem hatékony felhasználása, a bűnözés, a korrupció és a drogterjesztés ellen.

Bár a parlamenti és az önkormányzati választás két külön kategória, de figyelemre méltó, hogy az ANC támogatottsága a 2021-es helyhatósági választásokon alig haladta már meg a 45 százalékot. Ez volt egyébként az első olyan országos választás, amikor 50 százalék alatti támogatottságot ért el. Ha az EFF szavazótábora tovább gyarapszik méghozzá az ANC támogatóiból, akkor kiegyensúlyozott verseny várható a két tábor között. Azonban éppen ezért és a DA-tól tartva Steenhuisen nem zár ki egy esetleges ANC-EFF koalíciót, amelyet csak a „végítélet napja” koalícióként emleget.

A szerző az Óbudai Egyetem Afrika Kutatóintézetének junior kutatója.

(Borítókép:  FrÃdÃric Soltan / Corbis / Getty Images)

Rovatok