Index Vakbarát Hírportál

Erdogan váratlant húzott, sokba kerülhet Amerikának a svéd NATO-csatlakozás

2023. szeptember 26., kedd 14:53

A török elnök kedden kijelentette, parlamentjük jóváhagyja Svédország NATO-csatlakozását, ha az Egyesült Államok átadja Törökországnak a régóta kért F–16-os vadászgépeket.

Recep Tayyip Erdogan az Azerbajdzsánhoz tartozó Nahicseváni Köztársaságban tett látogatást, ahol Ilham Aliyev azeri elnökkel folytatott tárgyalásokat. Hazatérőben, a repülőgép fedélzetén nyilatkozva azt mondta, a kérdés már a múlt heti New York-i, török–amerikai külügyminiszteri találkozón is szóba került. Hozzátette, a svéd NATO-csatlakozás török jóváhagyásának feltétele az F–16-osok átadása Washington részéről. Majd kifejtette,

ha az Egyesült Államok betartja ezt az ígéretét, akkor a török parlament is betartja a sajátját, és támogatni fogja a svéd NATO-csatlakozást.

A török elnök beszélt az Örményországon, Azerbajdzsánon és Iránon áthaladó Zangezur kereskedelmi folyosó kiépítéséről is és kiemelte, be kell fejezni azt. Hangsúlyozta, ha Örményország nem járul hozzá, hogy a folyosó áthaladjon a területén, akkor Iránon keresztül építik tovább, mert az iráni vezetés pozitívan áll a kérdéshez.

A Zangezur folyosó nemcsak Törökország, hanem Azerbajdzsán számára is fontos lenne, mert

közvetlen összeköttetést hozna létre a hozzá tartozó, de a jelenlegi földrajzi területén kívül álló Nahicseváni Köztársasággal.

A két ország már a 2020-ban lezajlott második hegyi-karabahi háború óta szorgalmazza az átkelő kiépítését.

Erdogan a hegyi-karabahi helyzettel kapcsolatban elmondta, Azerbajdzsánnak a területen nemrég végrehajtott offenzívája óta újraindultak Karabahba azok a kamionszállítmányok, amelyek segéllyel és egyéb anyagokkal látják el a régió lakosságát.

Rovatok