Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea szerint fennáll a nukleáris háború közvetlen veszélye

2023. szeptember 26., kedd 21:29

Kim Szong, Észak-Korea ENSZ-nagykövete kedden kijelentette, Észak-Koreának nincs más választása, mint felgyorsítani védelmi képességeinek kiépítését, mivel az Egyesült Államok és Dél-Korea fokozatosan egy atomháború szélére sodorja a Koreai-félszigetet.

„A 2023-as évet rendkívül veszélyesnek tartjuk” – mondta az észak-koreai diplomata. „A Koreai-félsziget robbanásközeli állapotban van egy nukleáris háború kirobbanásának közvetlen veszélyével” – tette hozzá.

Tekintettel a fennálló körülményekre, Észak-Koreának sürgősen fel kell gyorsítania önvédelmi képességeinek kiépítését, hogy áthatolhatatlan védelme legyen

– húzta alá Kim Szong.

A diplomata egyúttal hangsúlyozta, hogy Észak-Korea „határozottan meg fogja védeni nemzeti szuverenitását, biztonsági érdekeit, valamint lakossága jólétét a külső fenyegetésekkel szemben”.

A súlyos nemzetközi szankciók hatálya alatt álló Észak-Korea az utóbbi másfél évben ballisztikus rakéták tucatjait tesztelte, és az Egyesült Államok arra figyelmezteti a világot, hogy a phenjani vezetés végrehajthat egy hetedik kísérleti nukleáris robbantást is.

Rovatok