Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Unióban virágkorát éli a nyelvtanulás

2023. szeptember 26., kedd 18:30

Az Eurostat 2021-es adatai szerint az általános és középfokú oktatásban tanuló diákok többsége legalább egy idegen nyelvet tanult. Az Európai Unióban Franciaország, Luxemburg, Románia, Csehország és Szlovákia a nyelvtanulás éllovasa.

2021-ben az általános iskolai tanulók 86,3 százaléka, az alsó középfokú oktatásban a diákok 98,5 százaléka, a felső középfokú oktatásban pedig 91 százaléka tanult idegen nyelvet. Ugyanebben az évben az általános felső középfokú oktatásban a diákok 61 százaléka tanult minimum két vagy több idegen nyelvet kötelező tantárgyként vagy kötelező tantervi lehetőségként – derült ki az Eurostat adataiból.

A 2013-as adatokhoz képest 2,6 százalékos növekedést mutatható ki. A felső középfokú szakképzésben ez az arány 34,9 százalék volt, és 0,8 százalékkal több, mint 2013-ban.

Luxemburgban és Franciaországban az általános középfokú felsőoktatásban minden tanuló két vagy több idegen nyelvet tanult. Csehországban, Romániában és Szlovákiában szintén nagy arányban (99 százalék) tanultak legalább két idegen nyelvet.

Őket Észtország, Szlovénia és Finnország követi.

A felső középfokú szakképzést tekintve Románia volt az egyetlen uniós ország, ahol 2021-ben majdnem minden diák (97 százalék) két vagy több idegen nyelvet tanult. Romániát Finnország, Lengyelország és Luxemburg követi. Magyarország az adatok alapján a középmezőnybe tartozik.

Rovatok