Index Vakbarát Hírportál

Angliából kémkedtek Oroszországnak a bolgárok

2023. szeptember 26., kedd 15:33

Öt embert állítottak a bíróság elé azzal a váddal, hogy egy Nagy-Britanniában működő orosz kémkör tagjai voltak. A gyanú szerint 2020 augusztusától dolgoztak Angliában, ahol az Oroszország által célba vett személyeket és helyszíneket figyelték meg.

Az öt bolgár állampolgár Orlin Roussev, Bizer Dzhambazov, Katrin Ivanova, Ivan Stoyanov és Vanya Gaberova vélhetően összeesküdött Oroszországgal, hogy információkat gyűjtsön számukra.

Most előzetes letartóztatásba helyezték őket.

Feladatuk az volt, hogy megfigyeljék az oroszok által kijelölt célpontokat, ami lehettek személyek és helyszínek is. Mind az öt vádlott tagadta tevékenységét, csupán személyazonosságukat erősítették meg a brit bíróságnak. 

A Met Police terrorelhárító tisztjei februárban tartóztatták le őket a hivatali titoktartásról szóló törvény alapján. A vádlottak:

Kihallgatásukkor négy különböző börtönből jelentkeztek a Westminster Magistrates' Court-on, videókapcsolaton keresztül. Kiderült, hogy a kémkedések irányítása Roussev kezében volt és egy tengerparti vendégházból irányította a szálakat az elmúlt csaknem három évben – írja a BBC.

A vád szerint Roussev külföldről kapta megbízásait egy Jan Marsalek nevű személytől, bár őt nem vádolják az ügyben. Marsalek a Wirecard nevű osztrák vállalat korábbi operatív igazgatója volt, aki jelenleg a britek információi szerint Oroszországban van. 

Tan Ikram helyettes főbíró kedden a Westminster Magistrates' Courtban elmondta, az öt személy október 13-án jelenik meg az Old Bailey bíróságon.

Rovatok