Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Nelson Mandela unokája

2023. szeptember 26., kedd 18:36

Rák végzett a 43 éves Zoleka Mandelával, aki Dél-Afrika első demokratikusan megválasztott elnökének, Nelson Mandelának volt az unokája. A nő az elmúlt években részletesen beszámolt a nyilvánosságnak rákkezeléséről, ráadásul kábítószerfüggőségét is nyíltan vállalta. Hétfő este halt meg családja és barátai körében – a Nelson Mandela Alapítvány inspirálónak nevezte munkásságát.

Az alapítvány azt írta, Mandela „lebontotta a rák betegséget övező stigmákat”. Továbbá őszintén beszélt arról is, hogyan küzdött meg a depresszióval és gyermekkori traumájával, amit szexuális bántalmazás miatt szenvedett el – írja a BBC

Emellett a közúti közlekedésbiztonság javításáért kampányolt, miután 13 éves lánya 2010-ben autóbalesetben életét vesztette. Később elvesztette koraszülött fiát is, most négy gyermeke maradt utána.

Mandela önéletrajzában, a When Hope Whispers (Amikor a remény suttog) című könyvében dokumentálta történetét. 32 éves korában mellrákot diagnosztizáltak nála, kezelésben részesült, és gyógyulófélben volt, de a betegség később visszatért.

Tavaly megerősítették, hogy áttét volt a májában és a tüdejében, majd átterjedt más szervekre is. Ambulánsan kezelték, de alig több mint egy hetet töltött kórházban, mielőtt meghalt. 

Mit mondjak a gyerekeimnek? Hogyan mondjam el nekik, hogy ezúttal lehet, hogy nem túlélőként élhetem az életemet? Hogyan mondjam nekik, hogy minden rendben lesz, amikor mégsem? Haldoklom... Nem akarok meghalni

– posztolta az Instagramon a múlt hónap elején.

Egy áprilisi interjújában azt mondta, „tanulom, hogy rendben legyek a mulandóságommal”. Mandela, őszinte kitárulkozásaival szerzett magának hatalmas rajongótábort a közösségi oldalakon, akik megrendülve fogadták halálhírét: 

Tragikus veszteség ez. Tökéletesen követte nagyapja nyomdokait, egy tisztességes, becsületes ember volt egy tisztességtelen és képmutató világban

fogalmazott egy rajongója az X-en.

Mindössze 10 éves volt, amikor 1990-ben, 27 év fegyház után kiengedték nagyapját a börtönből. Mindaddig csak egy bebörtönzött férfit látott benne, így nagyon izgatott volt, hogy a valóságban is megismerhesse. Nelson Mandela 2013-ban halt meg, 95 évesen. 

Rovatok