Index Vakbarát Hírportál

Beperelték az Amazont

2023. szeptember 27., szerda 07:32

Az amerikai szabályozó hatóságok beperelték az Amazont, azt állítva, hogy az internetes óriáscég jogellenesen tartja fenn monopolhelyzetét.

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) szerint az Amazon „egymásra épülő, versenyellenes és tisztességtelen stratégiák egész sorát” alkalmazza az árak felhajtására és a verseny elfojtására.

Az Amazon szerint a kereset a tények és a jog alapján téves, és alig várják, hogy ezt a bíróságon is előadhassák. Ez a legújabb technológiai óriás, amelyet az amerikai szabályozó hatóságok bepereltek – írja a BBC.

Az FTC 17 állami ügyésszel együtt azt állítja, hogy az Amazon „monopóliuma” megakadályozza a vetélytársakat és az eladókat az árak csökkentésében. A szabályozó hatóság azt is állította, hogy

az internetes óriáscég intézkedései rontják a vásárlók számára a minőségét, túlszámlázzák az eladókat, elfojtják az innovációt és megakadályozzák a vetélytársakat abban, hogy tisztességesen versenyezzenek az Amazonnal.

Az Amazon szerint azonban ha az FTC „félrevezető” pere sikerrel jár, az kevesebb termékből való választást, magasabb árakat és lassabb kiszállítást jelentene a fogyasztók számára. A per a legújabb amerikai kormányzati jogi lépés, amelynek célja a hatalmas amerikai technológiai cégek dominanciájának megtörése.

A hónap elején kezdődött a Google és az amerikai kormány közötti bírósági csata, amely azzal vádolja a Google-t, hogy reklámtechnológiai monopóliummal rendelkezik.

Az FTC által indított két korábbi per azonban kudarcot vallott.

Az ügynökség kifogásolta, hogy a Microsoft 69 milliárd dollárért felvásárolta a videójáték-óriás Activisiont. De sikertelenül akadályozta meg a tranzakciót. A Facebook anyavállalata, a Meta, a Within nevű VR-vállalat felvásárlása ellen indított eljárás szintén kudarcot vallott.

Rovatok