Index Vakbarát Hírportál

Vészesen terjed egy húsevőfekély-járvány Ausztráliában

2023. szeptember 27., szerda 08:54

Az egészségügyi hatóságok húsevő baktérium terjedésére figyelmeztették a melbourne-i lakosokat.

Jelentős számban megszaporodtak a Buruli-fekély-megbetegedések Melbourne északnyugati részén – számolt be a News.com.au.

Az egészségügyi hatóságok arra figyelmeztetik a helyieket, hogy mielőbb forduljanak orvoshoz, ha olyan bőrfekélyeket tapasztalnak magukon, amelyek nem gyógyulnak. Hozzátették, hogy érdemes elkerülni a szúnyogcsípéseket. 

A kutatások szerint a baktérium szúnyogokon keresztül juthat be az ember szervezetébe. 

A fertőzés emberről emberre nem terjed. Ha a diagnózis késik, úgy a tünetek súlyosak lehetnek és a fekély nagysága is kiterjedhet. 

A Buruli-fekély egy bőr- és lágyrészfertőzés, amelyet a Mycobacterium ulcerans baktérium okoz. A kórokozó által termelt toxinok elpusztítják a bőrsejteket, a kis ereket és a bőr alatti zsírt, ami a fekélyekhez és a bőr elvesztéséhez vezet. 

A lap szerint a fertőzés kezdetben gyakran fájdalommentes, és nincsenek másodlagos tünetei. A Buruli-fekély jellemzően bőrelváltozásként, például harapásként vagy bőr alatti csomóként jelenik meg, majd napok vagy hetek alatt fokozatosan nagyobbodik. Ezek főként azokon a testrészeken – boka, lábszár, karok – alakulhatnak ki, amelyek a leggyakrabban vannak szúnyogcsípésnek kitéve.

Pierce Tyson, Moonee Valley polgármestere a korai diagnózis fontosságára hívta fel a lakosok figyelmét. „A legtöbb Buruli-fekély antibiotikumokkal kezelhető” – hangsúlyozta.

Rovatok