Index Vakbarát Hírportál

Előkelő társaságba került a magyar pálinka

2023. szeptember 27., szerda 16:06

Az Európai Bizottság szerdán közölte, hogy az Európai Unió és Japán között létrejött gazdasági partnerségi megállapodás keretében a magyar pálinka is bekerült az oltalom alatt álló földrajzi jelzések jegyzékébe.

A magyar pálinka is bekerült az Európai Unióban és Japánban is oltalom alatt álló földrajzi jelzések jegyzékébe (OFJ). Az unió és a távol-keleti ország között létrejött gazdasági partnerségi megállapodás keretében további 42 uniós és japán termék került be a jegyzékbe – adta hírül az MTI.

A BRÜSSZELI KÖZLEMÉNY SZERINT EZ A HARMADIK ALKALOM, HOGY A JAPÁNBAN ÉS AZ UNIÓBAN IS OLTALOM ALATT ÁLLÓ FÖLDRAJZI JELZÉSEK JEGYZÉKÉT BŐVÍTIK, MIUTÁN 2021 FEBRUÁRJÁBAN 56 FÖLDRAJZI JELZÉSSEL, MAJD 2022 FEBRUÁRJÁBAN TOVÁBBI 56 TERMÉKKEL BŐVÜLT A LISTA.

Az EU-Japán gazdasági partnerségi megállapodás, amely 2019. február 1-jén lépett hatályba, agrárélelmiszer-termékek megnevezéseit védi az utánzás és jogtalan névhasználat ellen mindkét térségben.

Mint írták, a megállapodás kölcsönös kereskedelmi hasznot hoz a felek számára, és gazdag kulináris és kulturális hagyományokkal rendelkező régiók autentikus termékeit ismerteti meg a fogyasztókkal.

Az Európai Unió és Japán megállapodott abban is, hogy ez év végéig további 6 földrajzi jelzést adnak a listához Japán részéről, majd 2025-ben döntenek az oltalom alatt álló földrajzi jelzések listájának újabb bővítéséről.

A közlemény szerint Japán az unióban termelt agrárélelmiszerek exportjának ötödik legnagyobb piaca. Az Európai Unió által Japánba exportált fő termékek közé a sertéshús, valamint a borok és más szeszes italok, a szivarok és a cigaretták, a sajtok, a csokoládé és más édességek, illetve egyéb feldolgozott mezőgazdasági termékek tartoznak.

Az unió elsősorban leveseket és szószokat, növényi termékeket, valamint élelmiszer-alapanyagként használt gabonakészítményeket importál a távol-keleti országból.

Rovatok