Index Vakbarát Hírportál

Novák Katalin elmondta, hogyan kell megmenteni a világot

2023. szeptember 27., szerda 09:52

A gyermekvállalás menti meg a világot − hangoztatta Novák Katalin a Brigham Young University, az Egyesült Államok egyik vezető egyetemének diákjai előtt tartott előadásában kedden az Utah állambeli Provo városban.

A 35 ezer diákot oktató egyházi fenntartású felsőoktatási magánintézményben tartott előadását az államfő azzal kezdte, hogy annak a generációnak a tagjaival szeretett volna találkozni, akik képesek változást hozni a világban − közölte az MTI. 

Novák Katalin beszélt a Nyugaton tapasztalt „demográfiai jégkorszakról”, és rámutatott arra, hogy Európában egyetlen ország népesedési mutatója sem éri el a népesség fenntartásához szükséges mértéket.

Magyarország nehéz történelemmel a háta mögött lépett annak érdekében, hogy megküzdjön ezzel a helyzettel − hangsúlyozta az államfő, és felvázolta a magyar kormány által az elmúlt évtizedben a gyermekvállalás ösztönzésére tett családpolitikai intézkedéseket, amelyek eredményeként a házasságkötések száma egy évtized alatt megduplázódott, míg a terhességmegszakításoké megfeleződött.

Novák Katalin megosztotta saját tapasztalatait az amerikai egyetem hallgatóival, és úgy fogalmazott, nem éri meg lemondani a családi életről és a gyermekvállalásról a karrier érdekében. Arra biztatta a fiatalokat, hogy „ne féljenek gyermeket vállalni”.

Az előadás után a diákok kérdezhették az államfőt, aki az ukrajnai háborúra vonatkozó kérdésre úgy reagált, hogy Magyarország számára, Ukrajna közvetlen szomszédjaként, a legfontosabb a béke, míg azok, akik a konfliktustól földrajzi értelemben távol élnek, nem értik meg ilyen mértékben a helyzetet.

Hangsúlyozta, hogy az Ukrajnában élő magyar nemzetiségűek is életüket veszítik a háborúban. Hozzátette, hogy a békefolyamatban az Egyesült Államok szerepvállalása elkerülhetetlen, és nagyon fontos szerepe van, ezért ha az amerikai elnök a béke pártján van, akkor sokkal nagyobb az esély azt megteremteni Ukrajnában.

Rovatok