Index Vakbarát Hírportál

Helikoptereket kapott Kolumbia Washingtontól a drogellenes küzdelem segítésére

2023. szeptember 28., csütörtök 13:23

Az Egyesült Államok három UH60 típusú helikoptert ajándékozott szerdán a kolumbiai kormánynak, az új Black Hawk helikopterek a kábítószer-kereskedelem elleni műveletek megerősítését szolgálják, de szerephez fognak jutni a vidéki lakosság védelmének ellátásában és a környezetvédelem felügyeletében is.

„Az Egyesült Államok támogatása alapvető fontosságú a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelemben” – szögezte le a bejelentéssel kapcsolatban William René Salamanca tábornok, a kolumbiai rendőrség főparancsnoka.

A parancsnok méltatta a két ország közötti együttműködést, amely azt is lehetővé tette a kolumbiaiak számára, hogy a nemzeti rendőrség kábítószer-ellenes igazgatóságának 603 tisztjét, pilótákat és technikusokat képezzenek ki repüléstechnikai, keresési és mentési, hírszerzési, megfigyelési és felderítési, logisztikai, ellátási és az üzemanyagokkal kapcsolatos ismeretekre.

Ez az együttműködési megállapodás alapvető fontosságú egy 51 repülőgépből álló flotta – 47 helikopter és négy Cessna 208-as – ellátása és karbantartása szempontjából

– áll a rendőrség közleményében.

A bogotái amerikai nagykövetség és a kolumbiai rendőrség 2018-ban állapodott meg a kábítószer-kereskedelem elleni szorosabb együttműködésről. A légiflotta megerősítésének értéke meghaladja a 12 millió dollárt (4,5 milliárd forint) – tette hozzá Francisco Palmieri, az Egyesült Államok kolumbiai nagykövete.

Kiemelte,

Washington már 60 millió dollárral (22,5 milliárd forint) támogatta Bogota kábítószer-kereskedelem elleni erőfeszítéseit.

Az Egyesült Államok tavaly 12 Black Hawkot adott át Bogotának.

Rovatok