Index Vakbarát Hírportál

Szexképeket készített gyerekekről egy dél-koreai férfi az AI segítségével

2023. szeptember 28., csütörtök 07:10

Börtönbüntetésre ítéltek egy dél-koreai férfit, aki a mesterséges intelligenciát használta, hogy gyermekekről készítsen szexuális képeket. Ez az első ilyen eset az országban, miközben a bíróságok világszerte találkoznak az új technológia visszaéléseivel és az általa generált szexuális tartalmak létrehozásával.

A 40-es éveiben járó dél-koreai férfit két és fél év börtönre ítéltek, miután kiderült, hogy áprilisban majdnem 400, a mesterséges intelligencia által generált szexképet készített kiskorúakról – tudta meg a CNN.

A képeket a helyi rendőrség lefoglalta, nem terjeszthetőek. 

Az ítéletből kiderült, a képek olyan szinten valósághűre sikeredtek, hogy ténylegesen azt az illúzió ébreszti a nézőben, hogy valódi kisgyermekeket lát rajtuk.

A mesterséges intelligencia robbanásszerű fejlődése világszerte okoz problémákat, amik a szerzői jogoktól a magánéleti védelem sértéséig terjednek. 

Most sokan igyekeznek szabályozni a technológiát – különösen, mivel a dél-koreaihoz hasonló esetek rávilágítanak arra, hogy a mesterséges intelligencia hogyan használható az emberek testi autonómiájának és biztonságának megsértésére, leginkább a nők és a kiskorúak esetében.

A Twitch úgy reagált a vitára, hogy megszigorította irányelveit és a deepfake szexuális videókat „személyesen sértőnek és több mint felháborítónak” nevezte. Más nagy platformok is hasonlóan frissítik szabályaikat, a TikTok márciusban további korlátozásokat vezetett be az AI deepfake-ek megosztására vonatkozóan.

Júniusban az Európai Unió a világon az elsők között fogalmazott meg szabályokat arra vonatkozóan, hogy a vállalatok hogyan használhatják a mesterséges intelligenciát, majd júliusban Kína következett.

Szeptember elején az Egyesült Államok legnagyobb technológiai vezetői – köztük Bill Gates, Elon Musk és Mark Zuckerberg – gyűltek össze Washingtonban, amikor a szenátus a mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálytervezet kidolgozására készült.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található:  http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.”

Rovatok