Index Vakbarát Hírportál

Magyarország nagykövetet küldött Minszkbe, miközben az EU illegitimnek tartja a legutóbbi választásokat

2023. szeptember 29., péntek 17:55

Bencsik Zita Ilona, Magyarország új minszki nagykövete átadta megbízólevelét Aljakszandr Lukasenka belorusz elnöknek. Az Európai Unió által el nem ismert 2020-as választások óta Magyarország az első tagállam, amely nagykövetet küldött Belaruszba.

A korábban chicagói főkonzulként szolgáló magyar diplomata megbízólevelét átvéve Aljakszandr Lukasenka kijelentette, hogy Magyarország Belarusz régi és megbízható barátja, akivel a kapcsolatok, miután kiállták az idők próbáját, pragmatikus és kölcsönösen tiszteletteljes alapokon nyugszanak – írja a Népszava ukrán sajtóinformációk alapján.

Készek vagyunk folytatni a párbeszédet Magyarországgal annak érdekében, hogy a térségben a feszültségek deeszkalálódjanak

–  tette hozzá Lukasenka elnök a Belta belorusz állami hírügynökség szerint. Az eseményen Magyarország mellett további tíz ország – Kazahsztán, Egyiptom, Zimbabwe, Egyenlítői-Guinea, Angola, Uganda, Kambodzsa, Fülöp-szigetek, Jordánia és Kolumbia – nagykövete adta át megbízólevelét.

Szijjártót már egyszer elítélték 

Ahogyan arról már beszámoltunk, az Európai Parlament  elítélte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2023. februári minszki hivatalos látogatását, amely ellentmond a Belarusszal, Oroszországgal és az Ukrajna elleni agresszív háborúval kapcsolatos uniós politikának.

Az Európai Parlament kiadott egy állásfoglalást, amelyben részletezi a Lukasenka-rezsim által elkövetett bűnöket.

EBBEN A SZERVEZET SAJNÁLATÁT FEJEZI KI A MAGYAR KÜL- ÉS KERESKEDELMI MINISZTER 2023. FEBRUÁRI MINSZKI HIVATALOS LÁTOGATÁSA MIATT, AMELY ELLENTMOND A BELARUSSZAL, OROSZORSZÁGGAL ÉS AZ UKRAJNA ELLENI AGRESSZÍV HÁBORÚVAL KAPCSOLATOS UNIÓS POLITIKÁNAK.

Az Európai Parlament (EP) már egy korábban elfogadott állásfoglalásában is bírálta Szijjártó Péter magyar külügyminiszter 2023. február 13-i minszki látogatását.

Az Index megkereste a Külgazdasági és Külügyminisztériumot az ügyben. Azt szeretnénk megtudni, miért Magyarország az egyes egyedüli uniós tagállam, amely nagykövetet küld Belaruszba. Amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Rovatok