Index Vakbarát Hírportál

A németek többsége elégedetlen kormányuk menekültügyi politikájával egy felmérés szerint

2023. szeptember 29., péntek 15:38

Egy pénteken ismertetett felmérés azt mutatta ki, hogy a németek többsége nem elégedett Németország menekültügyi politikájával.

Az ARD német köztelevízió Deutschlandtrend nevű felméréssorozatának új adatai szerint a német választók többsége a menekültpolitika összes vizsgált dimenzióját tekintve elégedetlen a kormány teljesítményével – adta hírül az MTI.

Az elutasított menedékkérők hazajuttatásában elért eredményeket 80 százalék ítéli rossznak vagy nagyon rossznak.

A menekültügyi rendszer révén Németországba érkezett emberek munkaerőpiaci és társadalmi beilleszkedését egyaránt 78 százalék tartja elégtelennek vagy nagyon elégtelennek. A menedékkérők tartományok közötti szétosztásával és elhelyezésével 73 százalék elégedetlen.

A menekültügyi politika körül érzékelt hiányosságokkal együtt a bevándorlás ügyének egészével kapcsolatos fenntartások is erősödnek. 64 százalék úgy véli, hogy az eddiginél kevesebb menekültet kellene befogadni. A németek 27 százaléka szerint ugyanannyi embernek kell menedéket nyújtani, mint eddig. Az eddiginél több menekült befogadását pártolók aránya 5 százalék.

A menedékkérők beáramlásának korlátozásáról szóló kezdeményezések támogatottsága viszont igen magas.

A határellenőrzés szigorítását 82 százalék támogatja, 77 százalék egyetért azzal, hogy menekültügyi migrációs megállapodásokat kell kötni afrikai országokkal, és 69 százalék támogatja azt a menedékjogi eljárások gyorsítását szolgáló javaslatot, hogy sorolják az úgynevezett biztonságos származási országok közé Algériát, Marokkót és Tunéziát.

A Deutschlandtrend szeptemberi felmérésében bő öt év után ismét megvizsgálták, hogy a németek szerint inkább nemzeti, vagy inkább közösségi, európai uniós szinten érdemes szabályozni a menekültügyi politikát.

Csaknem kétharmaduk, 64 százalékuk szerint uniós szintű megoldásokat kell kidolgozni.

A nemzeti szintű megoldásokat 31 százalék tartja hasznosabbnak.

A németek 70 százaléka szerint nem valószínű, hogy a közeljövőben sikerül uniós szinten rendezni a menekültügy körüli kérdéseket. 23 százalékra süllyedt az uniós megoldások közeli elérésében bizakodók aránya, áll a felmérésről készített összeállításban.

Rovatok