Index Vakbarát Hírportál

Vulkánkitöréstől tartanak Nápolyban

2023. szeptember 29., péntek 08:54

Egyre nagyobb az aggodalom a Nápolyhoz közeli vulkanikus területen bekövetkező kitörés veszélye miatt, miután a területet az elmúlt 40 év legerősebb földrengése rázta meg. Az ősi vulkáni kráterekből álló Campi Flegrei szeizmikus aktivitása az elmúlt évben és különösen az utóbbi hónapokban fokozódott, és szerda kora reggel a legnagyobb, 4,2-es erősségű rengés volt a területen.

Carlo Diglioni, az olasz Nemzeti Geofizikai és Vulkanológiai Intézet (INGV) elnöke abban bízik, hogy az aktivitás az 1980-as évekhez hasonlóan „szépen fokozatosan megszűnik”. A legrosszabb eset véleménye szerint az lenne, ha olyan kitörés következne be, mint 1538-ban, amely egy sor kisebb dombot és krátert hozott létre – írja a The Guardian.

Figyeljük a helyzetet, de nem tudjuk, mi lesz a kimenetele. Kitörés esetén nem tudjuk, hogy mikor és hol történhet meg. Bármilyen kicsi is, társadalmi zavargásokat okozna

– fogalmazott az elnök. 

Giuseppe De Natale, az INGV igazgatója szerint „nagy az erős rengések kockázata” és hozzátette,  szeptember 18-án levélben fordult a nápolyi tanácshoz, amelyben azt javasolta, hogy a középületeket – kezdve az iskolákkal és a kórházakkal – biztonsági ellenőrzésnek vessék alá, és szükség esetén vessenek be evakuálási eljárásokat.

A szerdai földrengés – amelyet Rómában is éreztek – embereket kényszerített arra, hogy elhagyják otthonaikat. A vonatok közlekedése is akadozott, bár sérültekről vagy nagyobb károkról nem érkezett jelentés.

Nello Musumeci, a polgári védelemért felelős miniszter azt mondta, a következő napokban Nápolyban találkozni fog a helyi tisztviselőkkel, hogy kérje „a vészhelyzet esetére szóló menekülési tervek kidolgozásának felgyorsítását”.

Minden eshetőségre fel kell készülnünk, de el kell kerülnünk a pánikkeltést, mert jelenleg ez nem indokolt

– jelentette ki a miniszter. 

Rovatok