Index Vakbarát Hírportál

Egy denevérbarlangban találták meg a világ legrégebbi cipőjét

2023. szeptember 29., péntek 09:47

A tudósok szerint azonosították Európa legrégebbi cipőjét, egy fűből szőtt szandált, amely körülbelül 6000 éves lehet. A cipőket a 19. században bányászok által kifosztott spanyolországi denevérbarlangban talált ősi tárgyak között voltak, de egy új tanulmányban elemezték őket. A barlangban az alacsony páratartalom és a hűvös szél szokatlanul jó állapotban tartotta a lábbeliket.

A tárgyak „az eddig ismert legrégebbi és legjobb állapotban fennmaradt dél-európai növényi rostanyagok” – mondta a tanulmány társszerzője, María Herrero Otal a BBC-nek.

A dokumentált technológiai sokszínűség és a nyersanyagok kezelése rávilágít az őskori közösségek készségére

– tette hozzá.

Az alkalmazott új kormeghatározási technikák kimutatták, hogy a barlangban talált 76 tárgyból álló gyűjtemény mintegy 2000 évvel idősebb, mint korábban gondolták. 

Néhány tárgy a készletben 9000 éves múltra tekint vissza.

A kutatók szerint az elemzett szandálok szerkezetében különböző fűféléket, de más anyagokat, például bőrt és meszet is felhasználtak. A neolitikumból származnak, így idősebbek, mint az 5500 éves bőrcipők, amelyeket még 2008-ban fedeztek fel egy örményországi barlangban.

A barlang, amelyben a 6000 éves szandálokat találták, a Cueva de los Murciélagos, vagyis a Denevérek barlangja volt a délnyugat-spanyolországi Andalúziában. A tanulmány kutatói szerint a barlangba először 1831-ben jutott be egy földbirtokos, aki a műtrágyagyártáshoz használt denevérguanót, vagyis denevérürüléket gyűjtötte.

Kevesebb mint két évtizeddel később bányászok használták, akik a barlangban bányászás közben egy galériát fedeztek fel, amelyben részben mumifikálódott holttesteket, kosarakat, fából készült szerszámokat és – többek között – vaddisznófogakat, valamint egy egyedülálló aranydiadémot találtak.

Rovatok