Index Vakbarát Hírportál

Új vezérkari főnököt neveztek ki az Egyesült Államok hadseregében

2023. szeptember 30., szombat 16:14

Charles Q. Brown Jr. személyében kinevezték az amerikai vezérkari főnökök egyesített parancsnokságának új vezetőjét. A tisztségből távozó Mark Milley tábornok búcsúképp Donald Trump volt elnöknek szúrt oda egy beszédben.

A Pentagon honlapján számoltak be arról, hogy Joe Biden elnök, Kamala Harris alelnök, valamint Lloyd Austin védelmi miniszter és számos nemzetbiztonsági tisztviselő jelenlétében, Fort Myersben zajlott le az átadási ceremónia még pénteken. A tisztviselők többsége az amerikai alkotmány fontosságának szerepét hangsúlyozta. 

Közölték azt is, hogy Mark Milley 44 évnyi szolgálat után vonul nyugállományba. Joe BIden a hozzá címzett köszönnyilvánításában azt mondta, hogy a tábornok „vezérlőcsillaga” is az alkotmány volt hosszú pályafutása alatt. 

Az elnök azt is közölte, örül annak, hogy a Szenátus jóváhagyta Charles Q. Brown Jr. személyét, azt viszont „elfogadhatatlannak” nevezte, hogy több mint 300 magas rangú katonatiszt előléptetésével kapcsolatban még mindig késlekednek, nem hagyták jóvá.

Lloyd Austin mindeközben azt hangsúlyozta, hogy Milley-nek nem volt egyszerű dolga, ugyanis a koronavírus-járvánnyal is meg kellett küzdenie, Kína kihívásával is lépést kellett tartania, és meg kellett szerveznie az Ukrajnát segítő nyugati koalíciót.

Milley tábornok nagyon is ért a történelemhez. És tudja, hogy a jövő generációi mélyen el fognak ítélni minket, ha nem tudjuk megvédeni a [világ]háború után kiépített amerikai vezetésű világrendet. Ezért ő nemcsak tanulmányozta a történelmet, hanem történelmet is írt

 – mondta Lloyd Austin. 

Charles Q. Brown megköszönte a bizalmat az elnöknek és a védelmi miniszternek, és körvonalazta, hogy miket tart a legfontosabb feladatainak.

„Arra kell fókuszálnunk, hogy integráljuk a katonai hatalmunkat a kormányszerveknél, az egyesített erőknél, és a szövetségesinknél, partnereinknél is azért, hogy elrettenthessük az agressziót, harcba vonulhassunk, ha segítségül hívnak, és döntő győzelmet arrathassunk a háborúban” – mondta, hozzátéve, mindehhez modernizálni kell az amerikai haderőt, új megközelítéseket kell meghonosítani, valamint meg kell erősíteni a bizalmat a fegyveres erőkön belüli, illetve a fegyveres erőkbe vetett bizalmat. 

A távozó vezérkari főnök Trumpnak szúrt oda 

A Pentagon honlapjának híre szerint Mark Milley búcsúbeszédében egyrészt arról beszélt, hogy az amerikai hadsereg „a leghalálosabb és a leghatékonyabb katonai erő a világon, és ezt az ellenségeink is tudják”.

Mi vagyunk azok, akik a szabadság határain őrt állunk negyedmillió katonával, a világ 150 országában

– fogalmazott, majd visszautalt arra, hogy milyen műveletekben vett részt az amerikai hadsereg az utóbbi négy évben, és miként segítették Ukrajnát az orosz agresszió elleni harcban. Külön köszönetet mondott annak a több mint 800 ezer amerikai katonának is, akik Afganisztánban szolgáltak 2001 és 2021 közt.

A beszélgetés egy későbbi pontján arról beszélt, hogy a katonák nem egy „országra, törzsre, vallásra” esküsznek fel, hanem az alkotmányra. „Nem egy királynak, királynőnek, zsarnoknak vagy diktátornak teszünk esküt” – fogalmazott, majd ezután azt mondta: 

És olyasvalakinek sem teszünk esküt, aki diktátor szeretne lenni.

A The Guardian szerint ez utóbbi kijelentés egyértelműen Donald Trump elnökre utalhatott, akivel Milleynek számos konfliktusa volt hivatali ideje alatt. Ennek a közelmúltban is volt még egy fejleménye.

Trump egy héttel ezelőtt a Truth Social nevű közösségi oldalán kritizálta Milleyt, és azt mondta róla – egy korábban történt esettel összefüggésben –, hogy szégyent hozott az Egyesült Államokra, és korábbi történelmi korokban ezért kivégezték volna.

Rovatok