Index Vakbarát Hírportál

Nem csak a magyaroknak okoznak problémát a poloskák

2023. szeptember 30., szombat 16:04

A párizsi városháza felszólította a helyi és távolsági tömegközlekedés üzemeltetőit, hogy akadályozzák meg az ágyi poloskák elszaporodását.

Egyre több utas panaszkodott Franciaország fővárosában, Párizsban arra, hogy a buszokon, a metrón, és vonatokon is találkoztak poloskákkal, ezért nem hajlandók leülni a járműveken – írja a The Guardian.

Nyáron egy látogató posztolt képet a mozi ülését ellepő ágyi poloskákról, ezt követően a párizsi mozihálózatok közzétették, hogyan fertőtlenítik a székeket közönségük megnyugtatása érdekében. A hivatalos rovarirtó cégek rendre arról számolnak be, hogy ugrásszerűen megnőtt az igény a francia főváros magánlakásainál szolgáltatásukra. 

Állítólag a Charles de Gaulle reptérre közlekedő nagysebességű vonatokon is találtak ágyi poloskát egyes utasok. A közlekedési miniszter, Clément Beaune sem hagyhatta szó nélkül a jelenséget, következő hétre összehívta a busz- és vonattársaságok vezetőit, hogy megtárgyalják, milyen lépéseket tesznek az ellen, hogy az ágyi poloskák ellepjék a járműveket.

A párizsi városháza levélben fordult Élisabeth Borne miniszterelnökhöz, amiben ismertették, hogy külön munkacsoportot hoznak létre a „rovarcsapás” megakadályozására. 

Párizs alpolgármestere, Emmanuel Grégoire a televízióban kétségbeesetten úgy fogalmazott, senki sincs biztonságban a fővárosban az apró rovarok miatt, hasonlóra ráadásul az ötvenes évek óta nem volt példa a városban.

Az ágyi poloskákat észrevétlenül becipelhetjük otthonunkba, és már csak akkor vesszük észre őket, ha elszaporodtak

– hívta fel a figyelmet.

Az ágyi poloskák megbújnak az ágyakban, matracokban éjszaka emberi vérrel táplálkoznak, ébredéskor kellemetlen viszkető kiütéseket okozva ezzel mit sem sejtő áldozatának. 

A városvezető „pokolinak” nevezte a helyzetet, főleg azok számára, akik képtelenek kifizetni az irtást végző cégek magas költségeit. A Le Parisien francia lap egyenesen „poloska terrornak” nevezte a helyzetet. 

A francia nemzeti egészségügyi és egészségügyi hivatal, az Anses megállapította, hogy 2017 és 2022 között a francia otthonok 11 százaléka volt fertőzött. 

Mathilde Panot, a baloldali La France Insoumise párt vezetője a parlamentben azt mondta, hogy a kormánynak közegészségügyi problémának kellene nyilvánítani a helyzetet, és a rovarok kiűzésére nemzeti stratégiát kellene végrehajtani.

Magyarországon is problémát okoz

Ahogyan arról korábban az Indexen is  beszámoltunk , augusztus elején több videófelvétel is nyilvánosságra került,  amelyeken az volt látható, hogy ágyi poloskák lepték el a szentgotthárdi pszichiátriai betegek otthonában ápoltak szobáit. 

Lapunknak több volt és jelenlegi dolgozói is  nyilatkozott akkor , akik arról beszéltek, hogy bár a lehetőségeikhez mérten igyekeztek mindent megtenni korábban az invázió megfékezése érdekében (naponta cserélték az ágyneműket, porszívóztak, takarítottak), de többen úgy látták, a helyzetet már képtelenek házon belül kezelni, ezért is fordulhatott elő, hogy voltak köztük olyanok, akik inkább a nyilvánossághoz fordultak elkeseredésükben.

Rovatok